2009. szeptember 2., szerda

Tippek és trükkök: Patiszontisztítás

Gyakran feltűnik mostanság a keresőkifejezéseim között a kérdés, hogy hogyan kell a patiszont megpucolni. Mi tagadás, tényleg nincs valami késbarát alakja a maga cakkjaival. Úgy emlékszem, megjegyzésben leírtam már, de a könnyebb visszakereshetőség érdekében álljon itt külön bejegyzésben is, képekkel illusztrálva, hogy én hogyan oldom ezt meg gyorsan és egyszerűen.

Ha egészben kell (pl. megtölteni), akkor mindenképpen olyan zsenge példányokat használok, amiket még nem szükséges meghámozni. Ezeknek egészen puha még a héja, és mire elkészül az étel, egyáltalán nem lesz zavaró, hogy rajtahagytam. Késsel óvatosan "kalapot" vágok neki, a belsejét meg kifaragom egy kiskanállal.

Az idősebb, hámozást igénylő példányokat inkább szeletelve vagy kis darabokra vágva használom fel. Nem egészben hámozom meg, így nem kell különösebben trükközni a formája miatt.

Előszöris kettévágom, a szára vonalában.

Ha úgy látom, hogy kicsik a magjai, nem zavarnak majd az ételben, akkor benne hagyom őket; egyébként pedig egy megfelelő méretű kanállal kiszedem.

Ezután a kívánt vastagságú szeletekre vágom a patiszont.

Ezekről már akár késsel, akár zöldséghámozóval könnyedén le lehet vágni a héjat anélkül, hogy különösebben elfaragnánk.

És már készen is vannak a megtisztított szeletek (pl. rakott ételekbe vagy bundázni), illetve szükség szerint lehet tovább darabolni őket.

2 megjegyzés:

Bridge írta...

No igen, így sokkal könnyebb. :)

1kamionos írta...

Kösz, ez sokat segített. Pedig gongolhattam volna rá magamtól is. Már kezdtem felhagyni emiatt a evésével.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails