Zabpelyhes-almás süti
(laktovegetáriánus / vegán recept)
(laktovegetáriánus / vegán recept)
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj / olaj
- 0,5 kg alma (későbbi tapasztalat: inkább 0,7-1 kg)
- 25 dkg lágy zabpehely
- 5 dkg dió
- 1 púpozott teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 marék mazsola (elhagyható)
- (későbbi tapasztalat: 4-5 dkg barna cukor (édesszájúaknak több))
- 1-2 evőkanál zabkorpa a tepsi hintéséhez
- méz a tálaláskor (ízlés szerint, elhagyható)
Elkészítése:
- A vajjal kikenünk egy közepes tepsit, a többit pedig megolvasztjuk. A vajas tepsit meghintjük a zabkorpával.
- Az almákat felnegyedeljük, majd a csutkájuk eltávolítása után lereszeljük őket (ha szép és nem vastag a héjuk, akkor mehet héjastul).
- A diót deszkán, késsel durvára vágjuk.
- Fakanállal összedolgozzuk a hozzávalókat, majd a tepsibe terítjük a masszát, és egyenletesen lenyomkodjuk.
- 180 fokon kb. 30 percig sütjük, előmelegítés nélkül (mikor láthatóan pirul a széle és a teteje, valamit a beleszúrt fogvájóra nem ragad semmi, akkor jó).
- A kész sütit deszkára borítjuk, és felkockázva tálaljuk. Önmagában is jó, de aki akarja, a tányérján megcsorgathatja egy kis mézzel.
A NoSalty webszakácskönyvben talált recept alapján, minimális módosításokkal. Mint látható, nem én cenzúráztam ki az édesítést! :) Sőt, bevallom, így meglehetősen natúr; átlag ízlésű vendég elé inkább nem tenném, és magamnak is sokat dob rajta az a kis mazsola.
Utólagos kiegészítés: Később rájöttem, hogyan lesz az én mércémmel is finom. Másfél-kétszer ennyi alma, valamint 4-5 dkg barna cukor is kell bele, a mazsola pedig nyugodtan elmaradhat. Ha nem elég lédús az alma, akkor kevés vízzel/gyümölcslével érdemes kiegészíteni, hogy mindenhol jól átnedvesedjen a massza (a zabpehely sok folyadékot felszív), és szükség szerint valamivel hosszabb ideig sütni.
Idő: kb. 3/4 óra elteltével lehet enni, de csak 15 percnyi munka az elején az összeállítás
Pénz: kb. 400 Ft
Alapvetően hazaiból, a mazsola és a fűszerek kivételével.
3 megjegyzés:
Látványra viszont nagyon izgalmas
Meg biztos van, akinek az íze is bejön - ezért is osztottam meg a receptet. Az eredeti helyen is vegyesek voltak a vélemények, csak én előzetesen inkább a rajongók táborába vártam magamat, de ezúttal tévedtem.
Nagyon jó recept, már sokszor csináltam. Édesítőt egyáltalán nem rakok bele, csak sok aszalt gyümölcsöt és fűszereket (fahéj, gyömbér, szegfűszeg).
Megjegyzés küldése