2010. szeptember 17., péntek

Zabpelyhes-almás süti (lakto-vega vagy vegán)

Meg kell mondanom, hogy ez nem lett életem legfinomabb reformsütijeinek egyike, pedig az alap elképzelés nem rossz. Egyszer talán majd továbbfejlesztem.


Zabpelyhes-almás süti
(laktovegetáriánus / vegán recept)


Hozzávalók:
  • 5 dkg vaj / olaj
  • 0,5 kg alma (későbbi tapasztalat: inkább 0,7-1 kg)
  • 25 dkg lágy zabpehely
  • 5 dkg dió
  • 1 púpozott teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 marék mazsola (elhagyható)
  • (későbbi tapasztalat: 4-5 dkg barna cukor (édesszájúaknak több))
  • 1-2 evőkanál zabkorpa a tepsi hintéséhez
  • méz a tálaláskor (ízlés szerint, elhagyható)

Elkészítése:
  1. A vajjal kikenünk egy közepes tepsit, a többit pedig megolvasztjuk. A vajas tepsit meghintjük a zabkorpával.
  2. Az almákat felnegyedeljük, majd a csutkájuk eltávolítása után lereszeljük őket (ha szép és nem vastag a héjuk, akkor mehet héjastul).
  3. A diót deszkán, késsel durvára vágjuk.
  4. Fakanállal összedolgozzuk a hozzávalókat, majd a tepsibe terítjük a masszát, és egyenletesen lenyomkodjuk.
  5. 180 fokon kb. 30 percig sütjük, előmelegítés nélkül (mikor láthatóan pirul a széle és a teteje, valamit a beleszúrt fogvájóra nem ragad semmi, akkor jó).
  6. A kész sütit deszkára borítjuk, és felkockázva tálaljuk. Önmagában is jó, de aki akarja, a tányérján megcsorgathatja egy kis mézzel.

A NoSalty webszakácskönyvben talált recept alapján, minimális módosításokkal. Mint látható, nem én cenzúráztam ki az édesítést! :) Sőt, bevallom, így meglehetősen natúr; átlag ízlésű vendég elé inkább nem tenném, és magamnak is sokat dob rajta az a kis mazsola.

Utólagos kiegészítés: Később rájöttem, hogyan lesz az én mércémmel is finom. Másfél-kétszer ennyi alma, valamint 4-5 dkg barna cukor is kell bele, a mazsola pedig nyugodtan elmaradhat. Ha nem elég lédús az alma, akkor kevés vízzel/gyümölcslével érdemes kiegészíteni, hogy mindenhol jól átnedvesedjen a massza (a zabpehely sok folyadékot felszív), és szükség szerint valamivel hosszabb ideig sütni.

Idő: kb. 3/4 óra elteltével lehet enni, de csak 15 percnyi munka az elején az összeállítás
Pénz: kb. 400 Ft
Alapvetően hazaiból, a mazsola és a fűszerek kivételével.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Látványra viszont nagyon izgalmas

Dulmina írta...

Meg biztos van, akinek az íze is bejön - ezért is osztottam meg a receptet. Az eredeti helyen is vegyesek voltak a vélemények, csak én előzetesen inkább a rajongók táborába vártam magamat, de ezúttal tévedtem.

Gaddemon írta...

Nagyon jó recept, már sokszor csináltam. Édesítőt egyáltalán nem rakok bele, csak sok aszalt gyümölcsöt és fűszereket (fahéj, gyömbér, szegfűszeg).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails