Meghámoztam és durvára reszeltem 1 közepes pasztinákot (a középső része nélkül, mert az ilyenkor már fás). Kevés olajon megfuttattam 1 bögre barna rizst a reszelt pasztinákkal, majd felöntöttem 2 bögre vízzel. Kevés sóval ízesítettem, felfőztem, majd kis lángon, lefedve főztem tovább. (Pasztinák hiányában a sima tengeri só helyett vegyeszöldséges fűszersót használnék ízesítőnek.)5 zsenge karalábé leveleit levágtam, méret szerint szétválogattam. Levágtam a szárukat, valamint a nagyoknak és a közepeseknek megfaragtam hátul a vastag erüket középen. Az eltávolított részeket kb. 1 cm-es darabkákra vágtam, és ezeket is a rizshez adtam. Együtt főztem puhára az egészet (összesen kb. fél óra).
Amíg hűlt egy kicsit a megfőtt rizs, vékonyan kiolajoztam egy kis tepsit, majd összevágtam a töltésre nem alkalmas karalábéleveleket, és az aljára szórtam. Ezután a többi levelet megtöltöttem, és a tepsibe sorakoztattam. A töltésnél a levél fonákának középre kanalaztam a tölteléket, ráhajtottam a két szélét, majd a levágott nyele felől feltekertem. A nagyokba két evőkanál töltelék is fért, a közepesekbe már csak egy, a legkisebbekbe pedig még annál is kevesebb. Végül lereszeltem 10 dekányi füstölt parenyicát, és megszórtam vele az egészet. 200 fokos sütőben rápirítottam a sajtot (kb. 10 perc).
Magukkal a karalábékkal más tervem van, de a levágott levélnyelek is kellemes ízt adtak a rizsnek. Összességében finom ebéd lett belőle. Külön tetszik, hogy a levelek a sütés után is szép zöldek maradtak. Jólesett utána egy kis pohár fehérbor. A fenti mennyiség 2 adag.
2 megjegyzés:
Szia Dulmina!Örülök,hogy visszatértél!!:)Nagyon tetszik a receptet,biztos fimon volt!!Már én is olvastam,hogy ezt az értékes,vitaminokban (megmárnemtudommiben:) gazdag karalábélevelet vétek eldobni,mikor nagyon finom étel készíthető belőle!!Egyszer majd én is ki fogom próbálni!!Mondjuk majd ha lesz friss a kertben!!:)
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!!
Ja,és hálám nem marad el a csicsóka miatt,csak várj türelemmel,jó kis meglepetés lesz!!
Én is örülök, hogy megint itt vagy. Nagyon megtetszett ez a recepted, a fotók is kiválóak. A karalábéleveleket eddig sem dobtam el, de inkább csak fűszerként használtam és levesbe, ízesítőként. Így töltve remek étel lehet, ki fogom próbálni!
Megjegyzés küldése