2009. április 30., csütörtök
Csokoládés mogyorókrém
Összetörtem és gőz fölött megolvasztottam 10 dkg jó minőségű étcsokoládét (86 %-os kakaótartalmú Cote d'or), hozzáöntöttem fél üveg sűrített tejet (250 g-os Maresi felét úgy szemre), és fakanállal elkevertem. Már hallhatóan forrt a víz, ezért elzártam alatta a lángot, de még nem vettem le a tálat a vizes lábasról. Mikor teljesen felolvadtak a csokidarabok, hozzászeleteltem 7 dkg vajat, és ezzel is simára kevertem. Utána került bele 10 dkg darált mogyoró. Végül a tűzhelyről levett, immár csak langyos masszát mézzel édesítettem (avagy ne hőkezeljük a mézet, ha nem muszáj): nekem 2 evőkanálnyi akácmézzel lett ízlésemnek megfelelő. Jól elkevertem a fakanállal (nagyon könnyen felvette a krémes állagot), majd csatos üvegbe töltöttem (a fél literes üveg éppen tele lett). Mikor teljesen kihűlt, felhasználásig a hűtőbe raktam. Ízletes csemege lett, ami szerencsére nem a cukortól tömény :)
A kiindulási alap Trinity házi Nutella receptje volt, csak én kevésbé édesre vettem a figurát, és igyekeztem minél kevesebb mosatlannal megúszni a készítést.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Ez nagyon tetszik, páromnak valamikor meg akarom csinálni. Ő ugyanis nagyon szereti a nutellát (én a mogyorós-csokis dolgokért nem vagyok oda.)
Nekem nagyon bejött, pedig a csoki nem az én műfajom :)
Megjegyzés küldése