2009. április 18., szombat

Lecsós káposzta barna rizzsel

Árválkodott még itt két kis fej káposzta a sufniban; tegnap ezt készítettem ebédre az egyikből:

1 bögre barna rizst enyhén átpirítottam egy kevés olajon, majd felöntöttem 1 bögre vízzel. Felbontottam 1 üveg házi natúrlecsót, és egy villával tartva az üveg tartalmát, a rizsre öntöttem róla a nagyja lét. A rizst kevés sóval és jó sok morzsolt petrezselyemzölddel ízesítettem, majd amikor felfőtt, kicsire vettem alatta a lángot, és lefedve puhára pároltam (kb. 25-30 perc).

Közben egy másik edényben elkészítettem a lecsós káposztát: 1 kis fej káposztát deszkán összevágtam, kb. fél centi széles és nem túl hosszú csíkokra. A torzsáját is belevágtam, ügyelve rá, hogy legfeljebb falatnyiak legyenek az így összetartott darabok is. Mély serpenyőben kevés olajat forrósítottam, majd rádobtam az összevágott káposztát. Időnként megkeverve félpuhára pároltam, majd hozzáöntöttem a lecsót az üvegből, és együtt pároltam készre (nálam ez a "harapható" állagot jelenti). Kevés sóval és frissen őrölt borssal ízesítettem. (Ez kicsit hamarabb kész lett, mint a rizs, legközelebb később is ráér hozzáfogni.)

Tálaláskor a tányér közepére szedett rizst kihúztam szélre, és középre halmoztam a káposztát. Ez a mennyiség 2 adag.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Légy szíves a kevésbé járatos érdeklődők kedvéért ne hagyd ki a barnarizs beáztatását.
Sokan egyszer megveszik, majd órákig próbálják megpuhítani és nem vesznek többet.
Innen üzenem mindenkinek, hogy 1-2 óra áztatás a nyitja a dolgnak!
Tudom, hogy Te ezt nagyon jól tudod, elnézést a beszólásért...
E

Dulmina írta...

Én a rizst nem szoktam beáztatni, és így sem kell órákig főznöm (25-30 perc elég szokott lenni). Én inkább a vastag aljú lábasra, a kis lángra, a jól illeszkedő fedőre és a kevergetés teljes mellőzésére esküszöm. Persze olyan puha sose lesz, mint amilyen a fehér, de nekem kimondottan bejön itt is az "al dente" állag.

Névtelen írta...

Igen, igaz én is ha gyorsan kell főznöm nem áztatom be és meg lehet enni :)
De az elmélet szerint a pirítással a külső réteget ráégetjük és utána nagyon nehezen puhul meg.
Másrészt a csíragátló enzim miatt is jó áztatni (ezeket a rawfood blogokban tőlem jobban leírják).
Próbáld ki egyszer áztatva is, szerintem jóval kevesebb a főzési idő.
Egyébként ne legyen félreértés, imádom a "minimálos" ételeidet, más blogokban ahol a vegán kajákhoz túl sok összetevő kell, azt már nem is olvasom el...
Próbáltam keresni a mélcímed, de nem találtam ezért írtam ide, de ez már nem feltétlenül érdekelhet mindenkit, moderáld ki kérlek.
Ölellek: E

Dulmina írta...

Ha magkeverékben van a rizs, akkor azt mindenestül beáztatom, úgyhogy nem ismeretlen számomra így sem :)

A túl sok összetevőn én csak elszörnyedek, de azért átfutom, és ha alapvetően tetszik, akkor kihagyom közülük, ami nem tetszik meg ami nincs itthon. Ízlés dolga amúgy...

Levélcím most csak egészen lent van, de mindjárt kiteszem láthatóbb helyre is.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails