Ma sütöttem egy újabb reformosított sütit (kép és recept hamarosan), s közben eszembe jutott még egy pár dolog (az előző rész itt olvasható):
- Egy jó hír az elejére: Tapasztalatom szerint a teljes kiőrlésű vagy Graham lisztből készített tésztákkal könnyebb dolgozni, még lágyan sem ragadnak úgy, ezért például nagyon gyakran ki tudom nyújtani alálisztezés nélkül is. Időnként persze felveszem a nyújtódeszkáról és forgatom, de ha nem tapad oda durván, akkor már nem lisztezem pluszban.
- Több helyen is olvastam már, hogy csak teljes kiőrlésű lisztből keserű lenne a kenyér: nem tudom, mire alapozza a kijelentést a szerző, nekem még sosem lett az, pedig csak ilyen lisztből szoktam sütni. Valami más lehet ott a baj :)
- Mint ahogy az sem igaz, hogy barna lisztből nem kel meg olyan szépen a tészta. Elegendő időt adva neki élesztővel és kovásszal is sikerülni szokott. Sőt, még a kenyérsütőgép fénykorában jártam úgy, hogy a normál adag Graham lisztes kalács tésztája kifutott az edényből (tényleg nem kelt meg eléggé :) Ami ezeknél a tésztáknál fontos, hogy búza alapú liszt legyen (amiben van sikér), vagy pedig a rozsliszthez külön kell egy kis sikért tenni. A sütőpor vagy szódabikarbóna meg ugyanúgy lazít bármilyen összetételű tésztát.
- Ha valamibe zsemlemorzsa kell, azt is házi, teljes kiőrlésű kenyérből készítem. Süteményekbe gyakran jó az „édes morzsa” is, ami meg ledarált kalácsmaradék. Tehát ha úgy látom, hogy nem fog elfogyni a pékáru, akkor szellős helyen, időnként átforgatva megszárítom, aztán ledarálom (avagy mire használja a vegetáriánus a húsdarálót? :)
Nem süti, de "fehér liszt kiiktatása" tárgykör:
Levesek, főzelékek, szószok, krémek, stb. sűrítése liszt nélkül:
- ha megoldható, egyszerűen nem engedem bő lére, illetve beforralom az ételt, és probléma kikerülve :)
- amikor tisztított krumplit főzök, a levét nem öntöm ki – ez a keményítős víz remek levesalap, és nem igényel egyéb sűrítést
- saját anyagával sűrítés: a megfőtt étel egy részét összeturmixolni, majd visszatenni
- nem túl bő lében főzött hüvelyesek (szárazbab, lencse, stb.) is sűrítik a levet
- zabkorpával
- zab- vagy egyéb gabonapehellyel
- ha a szín is fontos: zabpehelyliszttel
Levesbetét ötletek fehér lisztes tészta helyett:
- nem csak fehér lisztből, hanem teljes kiőrlésűből vagy zabpehelylisztből is lehet tésztát gyúrni (utóbbi még nem is barna), ugyanúgy formázni, szárítani, használni
- egyik kedvencem a csurgatott tészta: fehér helyett Graham liszttel folyós nokedlitésztát készítek, belecsurgatom a majdnem kész, forró levesbe, és nem keverem meg azonnal
- zöldséglevesbe nagyon bevált, hogy inkább valamilyen magot, legtöbbször árpagyöngyöt és/vagy apró szemű szárazbabot rakok bele
- ha elég tartalmas a leves, akár ki is lehet hagyni belőle a „szénhidrátbombát”
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése