2008. március 24., hétfő

Ünnepi kalács - édes is, sós is

(in English)

Ha van régi, jól bevált recepted, azt most tedd talonba.
Ha már annyi receptet olvasgatsz nap mint nap,
miért ne próbálnál ki egy újat?
Vagy kettőt?
Vagy kettőből egy harmadikat?

Végy tehát két jól hangzó receptet,
egyet a tésztához, egyet a formához,
tedd hozzá eddigi tapasztalataidat,
nézd meg, milyen hozzávalók vannak otthon,
aztán engedd szabadjára a fantáziádat, és alkoss!

Mondjuk így:


Recept: Ünnepi kalács - édes és sós változatban


Kenyérsütőgép keverőedényébe rakom a tészta hozzávalóit ebben a sorrendben (csak a lapát után!):
  • 2 pohár (2 x 175 g) natúr joghurt
  • 1 tojás
  • 3-4 dkg vaj
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 50 dkg Graham liszt, amiből kiszitáltam a korpát
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő
Elindítom a dagasztás programot. A tészta kidolgozása közben ránézek, s ha szükséges, víz, illetve liszt hozzáadásával igazítok az állagán. Akkor jó, ha összeáll gömbbé, és éppen nem ragad. (Kenyérsütő hiányában persze kézzel is végezhető a tésztagyúrás.)

A megkelt tésztát megfelezem, majd a kiszitált búzakorpával megszórt deszkán külön-külön téglalappá nyújtom. Eloszlatom rajta a tölteléket úgy, hogy a szélén üresen hagyok egy keskeny sávot.
Az édes töltelék: darált dió, barna nádcukor, őrölt fahéj, mazsola
A sós töltelék: olajban eltett grillezett zöldség lecsepegtetve, só, frissen darált bors

Majd lazán feltekerem, és kivajazott tepsire rakom a rudakat. A tetejére jön még egy kis díszítés:
Az édesre: vizes kézzel megsimogatás után egy kanál barna nádcukor, majd diódarabok, picit belenyomva
A sósra: reszelt füstölt sajt

Aztán mehet a sütőbe. (Én előmelegítés nélkül 200 fokon 30 percig sütöttem, majd még úgy 10 percig a forró, de már elzárt sütőben hagytam. Így szépen megpirult és át is sült.) Már sütés közben remek illata van!

Szeletelem, mint a bejglit, és egy finom zöld teával tálalom. Örömmel nyugtázom, hogy tényleg foszlós, és még másnap sem száraz.


Annak eldöntésére viszont nem vállalkoznék, hogy melyik a jobb - mert hát ugye, kinek a pap, kinek a papné :) Neked melyik?

2 megjegyzés:

Kata írta...

Szívesen megkóstolnám a zöldségeset! :o)

Cukroskata írta...

Én is, én is, én is :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails