2009. december 24., csütörtök

Birsalmás torta mogyoróval (vegán)

Egy könnyed, gyümölcsös torta az ünnepi asztalra, vagy épp az ünnepi készülődés mellé:


A krém elkészítésével kezdtem, még előző nap:

(Ez egy nagyobb mennyiség, kb. fele-háromnegyede kell majd a tortához. A maradékból kitelik egy könnyű desszert, vagy nemes egyszerűséggel lekvár helyett fogyasztható; hűtőben pár napig eláll. Azért szoktam ennyit készíteni, mert így gazdaságos a birs sütése.)

2 kilónyi birsalmát felcikkeztem, magházát kivágtam, és vízben gyűjtöttem a darabokat, hogy ne barnuljanak meg. Utána átszedtem egy mázas cseréptálba; különösebb lecsepegtetés nélkül. Fűszerezésnek tettem közé 1 fahéjrudat és 5 szem szegfűszeget. Hideg (!) sütőben indítva 200 fokon 1 órát sült, majd az elzárt sütőben hagytam kihűlni.
Másnapra már nem sok teendőm maradt vele: a fűszerek eltávolítása után leturmixoltam, mézzel ízesítettem (nekem 2-3 evőkanállal kellett hozzá, de ízlés- és birsfüggő a mennyiség), és alaposan összekevertem. Főzni nem kell, mert friss fogyasztásra lesz, és kár lenne hőkezeléssel tönkretenni a mézet. (Méz helyett tetszőleges más édesítő is használható, ízlés szerint.)


Másnap következett a tészta:
(a Zabpelyhes-diós torta tésztája)

Egy tálba beleöntögettem a szilárd hozzávalókat, és összekevertem:

  • 1 bögre zabpehely
  • 1 bögre kukoricaliszt
  • 1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna (az eredetiben 1 evőkanál van, legközelebb talán beletenném)
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg

  • 1 bögre zabpehely
    1 bögre kukoricaliszt
    1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
    1 evőkanál szódabikarbóna
    1 teáskanál őrölt szegfűszeg

    Aztán hozzáadtam a folyékonyakat, és ezekkel is gyorsan összekevertem:
    1/2 bögre étolaj (úgy szemre)
    2 evőkanál méz (illetve ízlés szerint)
    kb. 1 bögre víz (a cél egy sűrű, de fakanállal jól keverhető tészta)

    Kikent, kilisztezett tortaformába (26 cm-es csatos tortaforma) öntöttem, és kanállal elsimítottam a tetejét. 180 fokon 20 perc alatt sült meg (ezúttal előmelegített volt a sütő, mert egy kekszet készítettem előtte).

    Rácsra borítva hagytam kihűlni.


    Végül az összeállítás:

    A megsütött tortalapot hosszú pengéjű, éles késsel 2 lapba vágtam.

    A közepébe és a külsejére is a birsalmás krémet kentem. Mehet viszonylag vastagon, mert egy részét beszívja a tészta, no meg ez nem is az a tömény műfaj.

    Végül a tetejét és az oldalát megszórtam darált mogyoróval, majd birsalmasajt-csillagokkal és egész mogyorószemekkel díszítettem úgy, hogy közöttük lehessen majd szeletelni. Birsalmasajtból felváltva került rá sima meg Othelló szőlős.

    Tálalás előtt pár órát állni hagytam, hogy a tészta magába szívhassa a krém nedvességtartalmának egy részét. Így szebben szeletelhető.

    Nem csak látványos, de igen finom is lett!


    Idő: 1 nap elteltével lehet enni, de csak 3/4 órányi munka összesen
    Pénz: kb. 500 Forint a 16 szeletes torta
    Hazai alapanyagokból, a fűszerek kivételével.


  • 1 bögre zabpehely
  • 1 bögre kukoricaliszt
  • 1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna (az eredetiben 1 evőkanál van, legközelebb talán beletenném)
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg


  • 1 bögre zabpehely
  • 1 bögre kukoricaliszt
  • 1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna (az eredetiben 1 evőkanál van, legközelebb talán beletenném)
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg

  • 2 megjegyzés:

    Unknown írta...

    Nekem nagyon lapos lett a tésztája (mint egy gyümölcstorta), nem tudom,miért. A szódabikarbónát beletettem -lehet, hogy kevés volt 1 ek. ?-, viszont eltűnt a rozspelyhem, és helyette egy kis rozsos müzlit, és barna rizslisztet tettem. Mi lehetett a baj?

    Kati

    Dulmina írta...

    Az enyém sem volt túl magas, de azért kényelmesen el lehetett vágni két lapba, és egyáltalán nem volt sűrű, fujtós a tésztája, erre emlékszem (nem is csak egyszer csináltam már). Az 1 evőkanál szódabikarbóna szerintem mindenképp elég, legfeljebb egy kis citromlével vagy almaecettel lehetett volna segíteni neki (más receptekben gyakran így szerepel, és jó is).

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails