
Ehhez az ételhez vékony, sima héjú krumplit válogattam, mert hámozatlanul akartam beletenni - szeretem a héjasan sült krumpli ízét. Így csak megmostam, majd a szokásosnál valamivel vékonyabb, szűk fél centi széles hasábokra vágtam. Úgy szűk kilónyi krumplit használtam fel hozzá, hogy ne kerüljön erős túlsúlyba.
1 kis fej (úgy kétökölnyi, de elég tömör) kelkáposzta külső leveleit leszedtem, kivágtam belőlük a középső vastag eret, a többit pedig kis, kb. 2*2 cm-es négyzetekre vágtam. A káposzta belső, tömörebb részét nem bontottam szét, hanem felcikkeztem úgy, hogy a torzsa összetartsa az egyes darabokat. Az aprított részt összeforgattam a krumplival, ezeket a cikkeket pedig félretettem az étel tetejére.
Hátravolt még a fűszeres mártás elkészítése. Ehhez kifacsartam 1 nagy citrom levét, és egy müzlistálba öntöttem. Belekapargattam a citrom rostjait is a facsaróból (persze a magok nélkül), majd hozzákevertem kb. a citromlével egyenlő mennyiségű olívaolajat és feleannyi magos dijoni mustárt.
A tálból kiöntöttem az áztatóvizet, majd beleraktam a felaprított zöldségeket. Friss tárkonyleveleket tépkedtem közéjük, majd rácsorgattam a mártás nagy részét, elrendeztem a tetején a káposztacikkeket, és ezekre osztottam szét a többit.
Rátettem a tál fedelét, majd az egészet be a hideg (!) sütőbe. 200 fokra kapcsolva 1 órát sütöttem, meg utána az elzárt, de persze még forró sütőben hagytam kb. 15 percig. Ezalatt finoman megpárolódott az egész, a tetején pedig enyhén meg is pirultak a káposztacikkek.
(Amíg sült, a krumpli mosásához és a tál áztatásához használt vizet szétosztottam szomjas virágaim és fűszernövényeim között, utána meg a munkából is hatékonyan ment egy nekiülésnyi.)
Különleges, kellemesen fűszeres egytálétel lett belőle ebédre. Ráadásul vegán, és szerintem nem is hiányzik belőle semmi, amivel már nem az lenne (itt ugye főleg a sajt a kritikus, és a különféle "pótlók" használata egyáltalán nem az én műfajom). Ez a mennyiség 2 bőséges adag főétel vagy - húsevő szakaszra is gondolva - 3-4 adagnyi köret.

Pénz: kb. 300 Ft volt a fenti mennyiség
A zöldségek természetesen hazaiak voltak, a fűszeres mártás összetevői viszont nem.
6 megjegyzés:
Na, ez az, ami nekem egy kicsit túl vegán. Szeretem a kelkáposztát, de így elég natúr. Ide biztosan kellene nekünk egy kis hús. A pataki tálamat én azért mellőzöm, mert már pár éve kinőttük, pedig nagyon szerettem. Most van más agyag edényem, de az nem lapos és még barátkozunk.
Ízlés dolga - azért nem átütően káposztaízű, erről az a fűszeres öntet gondoskodott.
Nálam nagy kedvenc a pataki tál, és nemrég kaptam egy belül mázas változatot is belőle, én meg azzal barátkozom.
De guszta az a sült káposzta a tetején!
Pont ilyen ételre vágyom most, amiben ilyen egyszerű, natúr formában van a kelkáposzta. Biztosan ki fogom próbálni a napokban!
Köszi ezt a jó ötletet!
Szívesen. Jó étvágyat hozzá!
nekem nagyon tetszik. szeretem a kelkáposztát, de frankfurti levesen, kelkáposztán és rakott kelen kívül sose jut eszembe, hogy mit is tudnék belöle csinálni. el tudo képzelni, hogy ezzel az öntettel mennyire finom lett. a mustár különösen tetszik benne. köszi az ötletet.
hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....
Megjegyzés küldése