Sárgabarackos pite
(lakto-vegetáriánus recept)
Hozzávalók (egy 24 cm-es piteformába):
a tésztához:
- 25 dkg Graham liszt
- 1 evőkanál barnacukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 1-1,5 dl víz vagy befőttlé
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölydara
- 1 üveg (720 ml-es) sárgabarack befőtt (házi, nem agyoncukrozott)
- 2 púpozott teáskanál kukoricakeményítő
- 1,5 dl zsíros tejszín (nálam most házi tej tetejéről leszedve; a bolti 2 dl-es habtejszínt beletenném mindet, hogy ne legyen maradék, és mellé bőven mérném a keményítőt)
- 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
- 1 evőkanál méz
A befőttet szűrőbe öntjük, és lecsepegtetjük a levét. Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. Annyi folyadékot használunk, hogy egy puha, de nem ragadós tészta legyen; a szükséges folyadékmennyiség a liszt minőségétől függ. Egy pohárban simára keverjük a keményítőt egy kis tejszínnel, majd hozzáadjuk a többi tejszínt és az ízesítőket is, és jól elkeverjük (az sem baj, ha enyhén habos lesz). Vékonyan kikenünk egy 24 cm-es kerámia piteformát, és kézzel beleigazítjuk a tésztát, jó magas peremet csinálva neki a szélén. Megszórjuk a búzadarával, majd kirakjuk a fél barackokkal, magházukkal lefelé, végül pedig ráöntjük a tejszínes keveréket. Hideg sütőben indítva 180 fokon kb. 30 percig sütjük; akkor van kész, mikor láthatóan pirul a szélén a tészta és a tetején a tejszínes szósz. Langyosan és kihűlve egyaránt finom; hidegen természetesen szebben lehet szeletelni, de langyosan sem folyt szét a teteje.
Tipp: Szezonban friss barackból is készíthető, amit nem szükséges előzetesen megfőzni, elég neki a sütés. Barack helyett más gyümölccsel is el bírom képzelni.
Ötlet: Ízek és érzések, 2010. június-július (mennyiségek és néhol az arányok is átszabva, ahogy szerintem kívánta)
Idő: egy jó óra elteltével lehet enni, és úgy 15-20 percnyi munka
Pénz: kb. 500 Ft
Alapvetően hazaiból.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése