Paszternákos zöldborsóleves nokedlivel
(vegán recept)
Hozzávalók (4-5 tartalmas adaghoz):
A leveshez:
- 1 nagy paszternák
- 50 dkg fejtett zöldborsó (fagyasztott)
- 1-2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 1,5 liter víz
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál kurkuma
- 15 dkg háromgabonás kenyérliszt
- 1 csipet só
- 1 mokkáskanál kurkuma (szép sárga színe lesz tőle)
- kb. 1 dl víz
Elkészítése:
A paszternákot meghámozzuk, és apró (kb. borsószemnyi méretű) kockákra vágjuk. Egy nagy, vastag aljú edényben felmelegítjük az olajat, és kevergetve addig pirítjuk rajta a paszternákot, amíg kezd egy kis színt kapni. Felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a borsót is, és felforraljuk. Ízesítjük a sóval és a kurkumával.
Közben egy mélytányérba rakjuk a nokedli poralakú összetevőit, elkeverjük, mélyedést csinálunk a közepébe, ide öntjük 2-3 kisebb részletben a vizet, és egy fakanállal simára keverjük. Egy lágy, de nem folyós, alig ragadós tészta a cél. Fém evőkanalat a forró levesbe mártunk, majd a tányér széléről kis tésztadarabokat csipegetünk vele a levesbe. Fontos, hogy forrjon a leves és mindegyik nokedlivel mártsuk bele a kanalat, így nem ragad hozzá a tészta. Az utolsó nokedli belerakása után még 4-5 percig főzzük, szükség esetén utánaízesítjük, és már tálalhatjuk is.
Tipp: Nem csak levesbetétnek, hanem köretnek is készíthetünk ily módon nokedlit, például zöldségpaprikás mellé. Ebben az esetben bő vizet forraljunk neki, enyhén sózzuk meg, főzés után a kész nokedlit pedig szűrjük le és forgassuk össze pici hidegen sajtolt napraforgóolajjal.
Idő: kb. fél óra elteltével lehet enni, és ez majdnem végig munka
Pénz: kb. 300 Forint a fenti mennyiség
Alapvetően hazaiból.
3 megjegyzés:
Azt hiszem még életemben nem ettem paszternákot. Ideje lenne kipróbálni, jól néz ki ez a leves. :)
Nálunk már gyerekkoromban is volt paszternák (egy nagy kertbaráttól kaptuk a magot), csak anyukám nem igazán tudott mit kezdeni vele a konyhában, így igen rövid volt szegény növény pályafutása... De legalább mikor pár éve megláttam itt a piacon, tudtam, hogy miről van szó :) Meg persze Horváth Ilona örökbecsűje helyett máshonnan tájékozódva nekem ötlethiányom sem volt a felhasználását illetően. Örülök, hogy tetszik ez a leves, a Főkóstoló is tanúsítja, hogy finom is volt :)
Kipróbálom, finom lehet!
Megjegyzés küldése