2011. április 13., szerda

Paradicsomos lencse-rizs egytál (vegán)

A népszerű lencse-rizs párost ezúttal a nyáron betárazott paradicsommal hoztam össze, és tálaltam ezt az egyszerű, de kiadós egytálételt ebédre. A sárga koktélparadicsom igencsak különlegessé tette a látványt, de természetesen normál, piros paradicsomból is ugyanúgy elkészíthető.


Paradicsomos lencse-rizs egytál
(vegán recept)


Hozzávalók (3-4 adaghoz):
  • 1 bögre (2,5 dl) barna lencse
  • 1 bögre barna rizs
  • 3 bögre víz
  • 1 evőkanál natúr vegamix
  • 1 evőkanál szárított majoránna
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 üveg (400 ml) "paradicsomkoktél"
Elkészítése:
A lencsét és a rizst beáztatjuk egy éjszakára, vagy legalább egy-két órára (így hamarabb megfő majd). A magokat leszűrjük, majd egy vastag aljú, fedeles edénybe rakjuk, és felöntjük a 3 bögre vízzel. Hozzáadjuk az olajat és a fűszereket, és forrás után kis lángon, lefedve puhára főzzük. (Ha netán nagyon elfőtte a levét, de még nem puha, akkor adjunk még hozzá egy kis vizet.) Végül hozzáöntjük a paradicsomot, óvatosan összekeverjük és összemelegítjük.
    Tipp:
    Paradicsomkoktél hiányában készítsük natúr hámozottparadicsom-konzervvel; a túl nagy paradicsomdarabokat késsel aprítsuk falatnyira, mielőtt hozzáöntenénk.

    4 megjegyzés:

    Bridge írta...

    Ez a paradicsom nem is rossz ötlet.
    Az igaz, hogy "befőtt" nincs, de talán nyers paradicsommal is működhet, ha nem sokkal a vége előtt rakom bele.

    Dulmina írta...

    Persze, működik, csak az igazi, friss paradicsomra még sajnos várni kell... :( Na de lesz még nyár! :)

    Névtelen írta...

    Finom lett, köszönjük, torkosságunk miatt kétszer is szedtünk belőle :D

    pkmic

    Dulmina írta...

    Egészségetekre!
    Nálunk is repetával megy az ilyesmi, mivel általában vagy csak egy tartalmas leves, vagy csak egy főétel van ebédre, nem komplett menüsor.

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails