Karfiolos újkrumplipaprikás (laktovegetáriánus vagy vegán recept)
Hozzávalók (4-5 bőséges adaghoz): 1 közepes fej karfiol, 1 bő kiló újkrumpli, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis jégcsapretek (elhagyható), 2-3 evőkanál ghí (vagy vaj, vagy vegánoknak hidegen sajtolt napraforgóolaj), 2 evőkanál sós paprikakrém, 1 evőkanál pirospaprika, 8 dl víz, 1 csokor kakukkfű (vagy más friss zöld fűszer, legegyszerűbb esetben petrezselyemzöld).
Elkészítése:
A gyökérzöldségeket meghámozzuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, és kisebb falatnyi darabokra vagdossuk őket. Egy vastag aljú, lefedhető lábasban felmelegítjük a ghít, és kevergetve enyhén átpirítjuk rajta az előkészített zöldségeket (kb. 5 perc). Felöntjük vízzel (nem szükséges, hogy ellepje, a zsenge zöldségek a gőzben is megpárolódnak), hozzáadjuk a paprikakrémet és az őrölt paprikát, és miután felmelegedett, kis lángon, lefedve nem túl puhára pároljuk, közben egyszer óvatosan megkeverjük (kb. 15, legfeljebb 20 perc; elsősorban a krumplit ellenőrizzük, az ne legyen recsegős). A végén beleszórjuk az összetépett zöld fűszert, és a láng elzárása után még lefedve állni hagyjuk egy kicsit.
Tipp: a zsenge karfiolnak a torzsáját és a leveleit is nyugodtan belevághatjuk, ugyanolyan ízletesek, mint a rózsák.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése