2011. június 19., vasárnap

Karfiolos újkrumplipaprikás (laktovega vagy vegán)

Ezt a finomságot Isti készítette ma ebédre, én csak az útmutatást adtam hozzá, mikor elakadt. Télen rendszeresen főzött igazán kiváló káposztás paprikás krumplit, meg a vöröslencse-paprikása is ellenállhatatlan, úgyhogy nem volt nagy kockázat rábízni a dolgot. Ezúttal karfiol és krumpli került a hátizsákomba a hétvégi piacoláskor, s mivel külön-külön finomak így elkészítve, meg együtt is kedvelem őket más ételekben, gondoltam, egy közös paprikásban is jól megférnek majd. Isti úgyis nagy kedvelője a műfajnak, és én sem vetem meg, ha arról van szó. Most a télinél jóval könnyedebbre vettük a fűszerezést, és vegamix helyett egy-egy szál friss zöldséggel dúsítottuk a karfiolos-krumplis alapot. Isti, mint mondja, ezt most még nem érzi igazán a saját receptjének, de legközelebb már egyedül is meg tudná csinálni. Főleg, ha lesz honnan kipuskázni a mennyiségeket, úgyhogy íme:


Karfiolos újkrumplipaprikás (laktovegetáriánus vagy vegán recept)

Hozzávalók (4-5 bőséges adaghoz): 1 közepes fej karfiol, 1 bő kiló újkrumpli, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis jégcsapretek (elhagyható), 2-3 evőkanál ghí (vagy vaj, vagy vegánoknak hidegen sajtolt napraforgóolaj), 2 evőkanál sós paprikakrém, 1 evőkanál pirospaprika, 8 dl víz, 1 csokor kakukkfű (vagy más friss zöld fűszer, legegyszerűbb esetben petrezselyemzöld).

Elkészítése:
A gyökérzöldségeket meghámozzuk, a karfiolt rózsáira szedjük. Alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, és kisebb falatnyi darabokra vagdossuk őket. Egy vastag aljú, lefedhető lábasban felmelegítjük a ghít, és kevergetve enyhén átpirítjuk rajta az előkészített zöldségeket (kb. 5 perc). Felöntjük vízzel (nem szükséges, hogy ellepje, a zsenge zöldségek a gőzben is megpárolódnak), hozzáadjuk a paprikakrémet és az őrölt paprikát, és miután felmelegedett, kis lángon, lefedve nem túl puhára pároljuk, közben egyszer óvatosan megkeverjük (kb. 15, legfeljebb 20 perc; elsősorban a krumplit ellenőrizzük, az ne legyen recsegős). A végén beleszórjuk az összetépett zöld fűszert, és a láng elzárása után még lefedve állni hagyjuk egy kicsit.

Tipp: a zsenge karfiolnak a torzsáját és a leveleit is nyugodtan belevághatjuk, ugyanolyan ízletesek, mint a rózsák.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails