Ettünk meg és osztogattam el befőtteket az örökölt spájzból, de csak sok van még. Ráadásul a mostanra maradtak többsége mai ízlésemnek túl édes, úgyhogy nem megy tovább a "csak úgy megeszem" című történet (de szerencsére már nem cukrosak, inkább az édesítőszeres korszakból valók). Hígítva, gyümölcslevesnek viszont nem rosszak. A friss gyümölcsöt úgysem pocsékolom ilyesmire, de a befőttnek már mindegy. Meg így még Isti is besegít a befőttfogyasztásba, mert ő csak úgy magában, az üvegből kienni nem szereti.
1 üveg (720 vagy 800 ml-es) befőttet beleöntök egy megfelelő méretű lábasba, és 1/2 üveg vízzel kiegészítve felmelegítem. Közben az üvegbe szórok 2 púpozott evőkanál keményítőt, simára keverem pár evőkanál (házi) tejjel, majd azzal is felöntöm félig az üveget. A befőtthöz öntöm a keményítős tejet, és kevergetve összeforralom. 1 csipet sóval ízesítem, amúgy a befőtt fűszerei elegendőek. Nem bírom az extrém hőmérsékletű dolgokat, ezért langyosan, vagy kihűlve, de még konyhahőmérsékleten (nem behűtve) ízlik. Ez a mennyiség 3-4 adag. Tetszőleges hagyományos eltevésű befőttből működik; ha valami szép színűt választunk, akkor még jól is néz ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése