Rizses zöldségleves borecettel
(vegán recept)
Hozzávalók (5-6 adaghoz):
- 1 liternyi vegyes idényzöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, újkrumpli, karalábé, karfiol, stb.)
- 2-3 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 1,5 dl rizskeverék (barna, előgőzölt és vad rizs)
- 1,5-2 liter víz
- 1 teáskanál tengeri só
- 1 csokor friss kakukkfű
- fél citrom leve
- tányéronként 1 mokkáskanál Tokaji kakukkfüves borecet
A rizst bő vízbe áztatjuk.
A zöldségeket körömkefével alaposan megsikáljuk, csak a legszükségesebb esetben hámozzuk. Kisebb falatnyi darabokra aprítjuk mindegyiket.
Vastag aljú, lefedhető edényben felmelegítjük az olajat, és kevergetve átpirítjuk rajta az előkészített zöldségeket, néhány perc alatt. Felöntjük a vízzel, ízesítjük a sóval, hozzáadjuk az áztatóvízből kiszedett rizst, és forrás után kis lángon, lefedve addig főzzük, míg a rizs megpuhul (25-30 perc). Közben hozzátesszük a kakukkfűleveleket, a végén pedig belefacsarjuk a citromlevet és szükség esetén igazítunk a sósságán.
Tálaláskor belecsepegtetjük a fűszeres borecetet is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése