2 adaghoz veszek bő 1 kg újkrumplit (minél apróbb, annál jobb), 2-3 evőkanál ghít (tisztított vaj; ha nincs ilyenünk, használjunk helyette sima vajat), 1 nagy csokor friss petrezselyemzöldet vagy majoránnát és 1 kávéskanál sót.
Az újkrumplit alaposan megmosom, körömkefével ledörzsölöm a héját, majd öblítés után lecsepegtetem. Legjobb egyenletesen apró krumplit használni, de ha vegyes méretűek, akkor a legkisebbeket egészben hagyom, a nagyobbakat felezem, illetve negyedelem, hogy falatnyi darabok legyenek.
Egy vastag aljú, mély serpenyőben felmelegítem a ghít, rárakom a krumplit, és összekeverem, hogy mindenütt bevonja a zsiradék. Ezután egy jól záródó fedőt teszek rá, és kis lángon puhára párolom, időnként rázogatással megkeverve. (A fedőt minél kevesebbet emelgetem közben, hogy ne szökjön ki a gőz.) Addig sütöm, amíg kívül finoman megpirul. A végén óvatosan hozzáforgatom a sót és az összevágott zöld fűszert.
Tippek:
A megvizezett krumpli héját sóval is le lehet dörzsölni. Utána természetesen alapos öblítést igényel, bár tapasztalatom szerint még így is marad rajta annyi só, hogy a sütés végén nem kíván többet.
Vegán módozatban a ghí vagy vaj helyett használjunk olajat.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése