2009. augusztus 16., vasárnap

Alapreceptek: Paradicsombefőzés

Eljött az igazi szezon, most már nagyon kedvező áron jutok ízletes, napérlelte paradicsomhoz a piacon. Ami nem fogy el frissen, azokból így tartalékolok szűkösebb időkre:
  • Natúr paradicsomlé
    Rostos fajta paradicsomból készítve igen tartalmas, nem kell különösebben bajlódni a sűrítésével. Legtöbbször valamilyen tésztaszósz alapjául használom fel, de bármihez jó, amibe egyébként sűrített paradicsom kellene némi vízzel hígítva (ezt persze nem szükséges vizezni, vagy csak módjával).
  • Hámozottparadicsom-befőtt
    Ez is megoldható házilag, és a konzervhez hasonlóan használható fel. A darabolásnál érdemes végiggondolni, hogy felhasználáskor hogy lesz igazán jó. Lehet kombinálni a lével is, de ez a csak darabos változat is ad valamennyi levet, bár természetesen nem olyan sűrűt.
  • Napon szárított paradicsom
    A népszerű aszalt paradicsom, amihez a megfelelő paradicsomon kívül csak egy adag türelem kell, amúgy a nap ingyen elvégzi az aszalást. Három-négy egymást követő forró napot kell csak kinézni az előrejelzésből, és már mehet is a dolog: ennyire egyszerű! Nálam leginkább kenyérfélékbe fogy, amit a nem szárított változatok szétáztatnának, illetve ételízesítőnek olyan helyzetben, amikor csak kevés kell, és ezért nem érdemes levet vagy befőttet bontani.
  • Natúrlecsó
    Jól használható alap, nem feltétlenül csak lecsóhoz. Én szándékosan nem korlátozom előre a lehetőségeimet a fűszerezéssel, és próbálok minél több paprikát belerakni. Ha paradicsomra vágyom inkább, ahhoz ott vannak az előbb felsorolt módozatok.
  • Zöldséges paradicsomszósz
    Leginkább tésztához való, de a natúr lével ellentétben ez már fel van zöldségelve, és fogyasztásra kész. De minden olyasmit is feldob, ahol jól jön a zöldségek íze, és nem zavarnak a kis darabkák.
  • Paradicsomkoktélok (új!)
    Ha sikerül paradicsomkülönlegességekhez jutni, indulhat a mixelés! Tetszőlegesen kombinálható a lé és az egész paradicsom, illetve a színek is fel tudják dobni.

8 megjegyzés:

Sütis néne írta...

nagyon szép lett az új külsőd! ;-)

Bridge írta...

Hohó Hölgyem, micsoda változások! :)
Hangulatos lett.

Brigitta írta...

Nagyon szép lett a blog,öröm ide jönni,igaz ez eddig is így volt.Ide írom,hogy nagy sikere van a baracklének,amit Tőled tanultam,köszönöm!
Esetleg lenne egy jó kis recid kechupre?Szeretnék készíteni,mert iszonyat ára van a boltinak,és sok fogy nálunk.Olyat szeretnék,ami egyszerű,nincs benne bor,meg különleges fűszerek.Csak olyan hagyomásnyos,és jól eltartható.
Köszönöm,ha lesz időd,várom a javaslatot.

Dulmina írta...

Örülök, hogy tetszik az új külső :)

A házi ketchup alapjának az itt leírt natúr paradicsomlevet venném, azt forralnám be a kívánt sűrűségűre (kis lángon, vastag aljú edényben, időnként megkeverve, mint a lekvárt). Nálam nem megy a fűszeres, pláne az olyan, amibe a fél fűszerpolc bele van borítva, úgyhogy csak néhány kedvencemet tenném bele, és sűrű kóstolgatás mellett állítanám be az ízét. Ötletekért megnézném egy-két boltinak az összetételét, meg jópár gasztroblogban is láttam már házi ketchup receptet. Valószínűleg mindegyikben van azért só, némi ecet (csak valami könnyű almaecetet vagy fehérborecetet használnék), némi édesítés (bár ha elég érett volt a paradicsom, szerintem ez nem szükséges, úgyhogy én mellőzném), hagymafélék (aki bírja, használja, én személy szerint hanyagolom); esetleg szoktak tenni bele egy kevés fahéjat/gyömbért/szegfűszeget (nem átmenve mézessüteménybe a mértéket illetően), nekem személyes kedvencem a paradicsomhoz a zeller, de a zöldséges szószból kiindulva a többi zöldségféle se rontja el (akár felaprítva belefőzve és beleturmixolva, akár nagy darabokban belefőzve, majd kiszedve is el bírom képzelni, az íze így is benne lesz), aki szereti a csípőset, annak mehet bele némi erős paprika vagy chili... Szerintem válogasd össze a neked tetsző ízesítőket, és kóstolgatás mellett azokkal fűszerezd. Garantáltan egyedi lesz! :) A kész, forró ketchupot előkészített üvegekbe töltve, majd a lezárt üvegeket pár percre fejreállítva még tartósító se kell hozzá, hogy elálljon (ahogy a natúr léhez sem használok ilyet). A fedőt szerintem érdemes kibélelni celofánnal, így nem marja ki a belsejét a savas tartalom, meg nem is veszi át a fűszeres aromát.

Brigitta írta...

Köszönöm szépen,neki állok majd,nézelődtem a blogokon,de nagyon sok helyen nem az én ízvilágomnak valókat találtam.A paradicsomlevesbe én is teszek mindig egy kis zellert,nagyon ízletes lesz tőle valóban.Azt tudom,hogy a kechupnek valót elég sokáig kell kavargatni,mire sűrű lesz,valahogyan majd kibírom.Paprikakrémet is készülök alkotni,kápia paprikát szemeltem ki e célra.
Mégegyszer köszönöm,és várok további jó írásokat ,mint azt eddig is tetted!:))
Üdv!

Dulmina írta...

Egy tipp: Sokkal gyorsabban besűrűsödik, ha a meghámozott és felcikkezett paradicsomot állni hagyod egy darabig, majd kézzel átszeded a főzőedénybe. A tál alján megmaradó vékony lé finom innivaló, és annyival is kevesebbet kell elforralni. Meg persze érdemes rostos fajta paradicsomból csinálni, abból hamarabb kész van és több is marad belőle.
Jó munkát a ketchupkészítéshez!

A paprikakrém nálam is tervben van, de annak a fajta paprikának még később lesz igazán szezonja.

Brigitta írta...

Nagyon köszönöm!
Melyik fajtából készíted a krémet?

Dulmina írta...

Szerintem majd kápiából, vagy esetleg a fagyok előtt lekapkodott paradicsompaprikából.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails