2009. július 28., kedd

Fejtettbabos egytál


3 dl fejtettbabot felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje, enyhén sóztam, és puhára főztem (jó fél óra kellett neki).

Közben megtisztítottam és kis hasábokra vágtam 1 csomó répát és 1 csomó petrezselyemgyökeret, 2-3 centis darabokra aprítottam 1 marék zöldbabot, valamint felcsíkoztam 2 vastag húsú paprikát. Meghámoztam és egy külön tálba felcikkeztem egy fél kilónyi paradicsomot (annyira érett volt már, hogy forró vízbe mártás nélkül is le lehetett húzni a héját).

Egy nagyobb lábasban (amibe majd az egész étel belefér) kevés olívaolajon átpirítottam az előkészített zöldségeket, majd hozzáadtam a paradicsomot is, valamint öntöttem hozzá kb. 1 dl vörösbort (az alkoholtartalma elpárolog a főzés során, de akit zavar, nyugodtan kihagyhatja - ez esetben érdemes kicsit több paradicsomot használni, vagy szükség esetén vízzel kipótolni a levét). Fűszereztem: 2 kiskanál pirospaprika, némi só, pár tekerésnyi frissen darált tarkabors, pár szem megroppantott borókabogyó, valamint 1 kis csokor friss kakukkfű levelei kerültek bele. Eleinte időnként megkevertem, majd miután a paradicsom kiengedte a levét, kis lángon, fedő alatt pároltam addig, amíg a zöldségek roppanós-puhák lettek. Hozzákevertem a megfőtt fejtettbabot, összefőztem, és már tálaltam is. Húsevőknek külön megsütött kolbászkarikákkal dúsítanám még, persze csak a tányérjukban. 3 bőséges adag. (Utólagos kiegészítés: Nekem másnap az újramelegített maradék jobban esett, számomra valahogy addigra állt össze igazán az íze.)

Az alapötletet Nana receptjéből merítettem; a saját ízlésemre formálva és az aktuális lehetőségeimhez szabva ez lett belőle.

Idő: kb. 50 perc a tálalásig, de ebből csak 15-20 percnyi munka
Pénz: kb. 500 Ft a 3 bőséges adag a vega változatban
Hazai alapanyagokból (a fűszerek egy része kivételével).

3 megjegyzés:

Daisy írta...

Tegnap dugtam a fagyasztóba két kiló fejtett babot. Azt most nem veszem ki, de a kolbászos változatot tervbe veszem, sőt arra gondoltam, hogy cserép edényben, sütőben, milyen lenne? Csak jó lehet.

Dulmina írta...

Szerintem alapvetően működne a cserépedényes változat is, már ha nem zavar a mellékes konyhafűtés :) Viszont a babot akkor is célszerűnek tartom külön megfőzni. Legalábbis a száraz hüvelyesek nekem sose voltak igazán jók pataki tálban (hiába az előzetes éjszakai áztatás meg a hosszú sütés) - főtten berakva viszont remekül belesimultak az úgy készített ételekbe.

Daisy írta...

Az elmúlt két évben nem, de előtte rendszeresen főztem sóletet télen. Lábasban, sütőben és nyers, de beáztatott babbal. A Te ételednél a zöldségek miatt, tényleg , legalább előfőzni kellene a babot. A meleget én egészen jól tűröm a konyhában, ilyenkor mindenki kimenekül és egyedül lehetek. Ez is előny néha.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails