2009. május 29., péntek

Mézes péksütemény kakukkfűvel

Igen jól érzi magát a kakukkfű a ház előtt. A dús, hosszú sorban az idén sok-sok virágja is volt. Ezt a képet pár hete készítettem róla, azóta már inkább elvirágzóban van.

Ehhez a süteményhez a virág nélküli ágakból válogattam:

Kenyérsütőgép keverőedényébe tettem a tészta hozzávalóit ebben a sorrendben:
  • 1 bögre (2,5 dl) víz
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál méz
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 evőkanál friss kakukkfűlevél
  • 3 bögre Graham liszt
  • 1/4 bögre búzacsíra
  • 2 dkg friss élesztő elmorzsolva
"Dagasztás" programot kapcsoltam rá. A tészta összedolgozását figyeltem, és a várakozásnak megfelelően némi vizet igényelt még (fehér liszt helyett használtam a Graham lisztet, ami több folyadékot felvesz).

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítottam, és kézzel átgyúrtam. 8 részre osztottam, majd mindegyikből egy-egy hurkát sodortam, csomót kötöttem rá, majd vékonyan kiolajozott tepsibe sorakoztattam. Tetejüket megkentem egy kis mézzel (ha nagyon sűrű, érdemes egy kis vízzel hígítani), majd megszórtam friss kakukkfűlevelekkel. Kicsit kelni hagytam még így is, majd 180 fokon 30 percig sütöttem, előmelegítés nélkül (mikor szép piros színt kapott alul-fölül, és megütögetve kongó hangot ad, akkor jó). Rácsra szedve hűlni hagytam, és langyosan tálaltam.

Talán szokatlan, de kellemes párosítás a méz és a kakukkfű. Nem utoljára sütöttem ilyesmit!

Utólagos kiegészítés: Frissen nagyon jó állagú volt, de ezt sajnos nem őrizte meg a tárolás során. Ahhoz, hogy másnap is finom legyen, valószínűleg nem 100 % Graham lisztből kellett volna készíteni, hanem fehér liszttel keverve. A maradék viszont kiváló volt ehhez: Sült karfiol kakukkfűvel és citrommal (bár most némileg több morzsával csináltam, mondhatni az volt a köret a karfiolhoz).

Forrás: Vicki Smallwood: Száz recept kenyérsütő géphez (Alexandra) (saját felelősségemre kis módosításokkal)

5 megjegyzés:

Hedvig írta...

Kedves Dulmina! Tesóm, Ági nevében kérlek, kattints a a blogunkra!
http://gizgazok.blogspot.com/ Köszi.

Renata Kalman írta...

Épp kérdezni akartam, hogy milyen volt együtt a méz és a kakukkfű, édes vagy inkább sósra emlékeztető érzés?
Én is szeretem a kakukkfüvet, gyógyteának, illetve ételekbe is.
Nálunk is jól megvan, mikor kimegyek a kertbe, a fűszeres ágyás közelében a legjobb gyomlálni, mert ott feltöltenek az illatok...

Gitta írta...

Dulmina kukkants be hozzám!
Gitta

erős ildikó írta...

Húha, ez tényleg szokatlan párosítás! A kakukkfűnek számomra elég intenzív az íze, ráadásul mindig csak sós dolgokba próbáltam...De lehet, hogy a recepteddel teszek majd egy kísérletet, formára is nagyon csinosak a sütik!

Dulmina írta...

Ez így inkább édes jellegű volt, és bár elsőre furcsának tűnt, végülis ízlett. Mondjuk én nagy kakukkfű-kedvelő vagyok :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails