Addig pedig itt a mostani fordulóra beküldött receptem magyar változata:
Recept: Zabpelyhes-napraforgós kenyér
Hozzávalók:
- 3/4 bögre zabpehely
- 3/4 teáskanál só
- 1 bögre forró víz
- 4 szárított datolya, kimagozva
- 1/2 bögre forró víz
- 1 teáskanál méz
- 1 dkg friss élesztő
- kb. 3 bögre Graham liszt
- 1/4 bögre hántolt napraforgómag
- 1/2 bögre mazsola
- zabpehely a tetejére
- A zabpelyhet és a sót forró vízzel leöntöm, és összekeverem egy nagy tálban.
- A datolyát összeaprítom, és leöntöm forró vízzel egy bögrében.
- Megvárom, míg a datolyás keverék langyosra hűl (10-15 perc), majd hozzákeverem a mézet, és felfuttatom benne az élesztőt.
- A bögre tartalmát a leforrázott zabpehelyhez öntöm, majd fakanállal belekeverek 2 bögre lisztet. A többi lisztet apránként gyúrom hozzá, immár kézzel, hogy puha, de nem ragacsos tésztát kapjak.
- Végül beledolgozom a napraforgómagot és a mazsolát is.
- Meleg helyen duplájára kelesztem (kb. egy óra).
- A tésztát finoman átgyúrom, majd formázom (én most 4 nagy zsemlét készítettem belőle). Vékonyan kikent tepsire rakom.
- Bevágom a tetejét, majd 20-25 percig kelesztem. Eközben előmelegítem a sütőt.
- Bevizezem a tetejét, és zabpelyhet szórok rá.
- 220 fokon 10 percig sütöm, majd 180 fokon folytatom, amíg kész nem lesz (megütögetve kongó hangot ad az alja). (Nekem a 4 zsemle még 25 percet igényelt.)
- Langyosan tálalom, például teával. (Kihűlve sem volt rossz, ráadásul annyira tartalmas, hogy csak úgy "natúr" fogyott el mind :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése