2008. május 10., szombat

Bodzaecet

Első olvasatra eszement ötletnek tűnt, de mivel sok szép bodzavirág volt abban évben, kipróbáltam. Legfeljebb bukok egy fél liter borecetet :-)

Nem buktam. Olyannyira nem, hogy azóta minden évben dupla mennyiséget csinálok.


Bodzaecet
  1. A leszedett bodzavirágot hideg vízzel leöblítjük, majd csokorba fogva kirázzuk (ízlés szerint elhagyható lépés).
  2. A vastag, zöld szárakat kivágjuk. A virágokat jól zárható befőttesüvegbe tömjük, és jól összenyomjuk. Majd felöntjük fehérborecettel vagy almaecettel, és légmentesen lezárjuk. (Egy 720 ml-es befőttesüvegben 0,5 liter ecet érlelhető, a többi térfogatot a virág teszi ki.)
  3. Kb. 1 hónapig sötét, hűvös helyen tartjuk; időnként megforgatjuk.
  4. Leszűrjük, és az ecetet lezárt üvegekben tároljuk. Többszöri ülepítéssel és szűréssel jól eltávolítható belőle a virágpor.

Felhasználási javaslat:
Saláták ízesítésére használható.

----------


Kapcsolódó cikk az Édenkert.hu oldalon: Fűszerecetet ajándékba

2 megjegyzés:

Lívi írta...

Ez egy álom! Köszi a receptet!
(Amúgy az ázott, bódító illatú bodzát nem volt szívem kidobni. Újra felöntöttem ecettel. Meglátjuk, mi lesz belőle)

Dulmina írta...

Nagyon szívesen! Örülök, hogy ízlik!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails