2012. február 23., csütörtök

Zabkása (laktovega)

Ez az egyszerű étel nem azért nem szerepelt még eddig a blogban, mert kifelejtettem vagy rangon alulinak tartom írni róla, hanem azért, mert csak most ismerkedtem meg vele közelebbről. Olvasni olvastam én róla, hol itt, hol ott, hol így, hol úgy készítve, de nem igazán indította be a fantáziámat. Most se a kulináris élmény miatt csináltam, hanem mert gyors, laktató, meleg reggelire vágytam, hogy utána bírjam a munkát. Kiválóan megfelelt a célnak, ízre sem volt rossz, bár egyelőre a kedvencek közé sem pályázik.


Hozzávalók 1 személyre
  • 1,5-2 dl nagyszemű zabpehely
  • ugyanennyi tej
  • ugyanennyi víz
  • őrölt fahéj (elhagyható)
  • méz ízlés szerint
  • (házi) dzsem (vagy szezonban friss gyümölcs)
Kis lábasba öntjük a zabpelyhet, a tejet és a vizet (ebben a sorrendben célszerű kimérni ugyanazzal a pohárral/bögrével), és összefőzzük. Eleinte nem szükséges foglalkozni vele, aztán a forráspont közelében már érdemes kevergetni, majd mérsékelni alatta a lángot. Egy-két percnyi forralás után elzárjuk alatta a lángot, és lefedve pihentetjük néhány percig, ezalatt sűrűsödik még. Tányérba öntjük, mézet csorgatunk rá, és tetszőleges gyümölccsel, esetleg olajos magvakkal fogyasztjuk.
 

5 megjegyzés:

mikobeszter írta...

Jó, hogy leírtad, hátha mások is kedvet kapnak! Szerintem kis szemű zabpehelyből finomabb, ill. érdemes kipróbálni gabonapehely keverékkel is (amiben árpa, rozs, búza pehely is van). Mi nagyon szeretjük mákkal és meggylekvárral/-befőttel!

Dulmina írta...

Köszönöm szépen a kiegészítést, mind nagyon jó ötlet! A meggyes-mákossal fogom kezdeni a kipróbálást, mert azt én is imádom :)

Sallai írta...

Azért finom ám :-) apróra vágott aszalt gyümölcsökkel, pl. áfonyával, mazsolával. Teszek bele a végén felkockázott almát, körtét. Ki a diót szereti, ki a mákot :-) Mi nem iszunk tejet, ezért főzőtejszín és víz keverékét használom. És a csipet só ki ne maradjon belőle :-) Méz nélkül esszük, az aszalt gyümölcs miatt nem is hiányzik az édes íz. Lehet egy csipet fahéj is...
Ildikó

Dulmina írta...

Ildikó, te is csupa jó ötletet írtál. Ha ezt mind kipróbálom, még a végén megszeretem a zabkását :)

Sallai írta...

Örülök, hogy tudsz csemegézni :-)
én nagyon sokat tanulok Tőled!

A kásákat már párom is eszi, ízlik neki. Ez nálunk nagy dolog, mert az elején fumigálta rendesen. Hogy ő aztán ilyet soha... De csinosan tálalva, kis cetlivel, pár soros üzenettel ellátva, langyosan, a munkahelyén is ezt reggelizi.
Szép hétvégét kívánok Nektek!:-)
Ildikó

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails