2012. február 20., hétfő

Burgonyás hajdinagombóc (vegán, gluténmentes)

Maradék-puzzle - kreatív játék spórolósoknak

Előkészületek: Alaposan szétnézünk a konyhaszekrényben, kamrában, sufniban, vagyis minden olyan helyen, ahol ennivalót tartunk. Otthagyott, s talán már el is feledett hozzávalók, maradékok után kutatunk. Szemrevételezéssel, szagolgatással, esetleg kóstolással meggyőződünk róla, hogy még fogyasztásra alkalmasak. Ezekből fogunk főzni.

A játék célja: Ehető fogás(ok) készítése a talált maradékokból. Prioritást élveznek a gyorsan romló összetevők, azokat mindenképpen fölhasználjuk, és a többiből is igyekszünk minél többet, de természetesen csak az összeillőeket. Szükség esetén kiegészíthetjük őket nem maradékokkal is (haladó játékosok eltekinthetnek ettől a könnyítéstől, pontosabban korlátozhatják csak vízre és fűszerekre).

A játék menete: Némi gondolkodás után bevesszük magunkat a konyhába és főzünk, majd feltálaljuk az eredményt, melyet a fogyasztók saját, szubjektív szempontjaik alapján értékelnek. Ha ügyesek voltunk, nem annyira rossz, hogy ismét megmaradjon, az éhen maradt bírálók pedig más, ehető ételt követeljenek.

Eredmény: Megválaszoltuk a "mit főzzek ma?" örök kérdést. Talán még meg is dicsérték családtagjaink a finom ételt. Nem kellett elmennünk vásárolni, nem kellett pluszban költenünk alapanyagra, mégsem maradtunk éhen. Értelmesen fölhasználtunk olyan dolgokat, amiket különben előbb-utóbb kidobtunk volna.

Jó játékot!

* * *

Nálam ezúttal egy pár napja felbontott, fél üveg darált lecsó volt a kiindulópont, ahhoz kerestem valamit a magok-lisztek-miegymás vegyesbazárból - meg is találtam egy fél csomag lejárt hajdinaliszt személyében. Ha a "pásztortarhonya" hajdinából finom, akkor a lecsó-szósz sem lesz rossz krumplis hajdinagombóccal. Olyannyira nem lett rossz, hogy még a Főkóstolónak is ízlett, aki pedig nem igazán kedveli a hajdina karakteres ízét.


Hozzávalók 2 személyre

a gombóchoz:
  • 30 dkg krumpli (5-6 kisebb tojásnyi méretű szem)
  • 30 dkg hajdinaliszt
  • csipet só
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
a szószhoz:
  • 4-6 dl darált lecsó
  • bazsalikom (vagy lehet helyette oregánó, kakukkfű, zellerzöld, petrezselyemzöld, tetszés szerint)
 Héjában megfőzzük a krumplit. Leöntjük a főzővizét, majd hideg vizet engedünk rá, így hamar hűl annyit, hogy meg tudjuk tisztítani. Krumplinyomóval összetörjük. Hozzádolgozzuk a lisztet és a sót. Eleinte soknak tűnhet a liszt, de aztán szépen összeáll (ha végképp nem akar, akkor kevés vízzel segítsünk neki). Kézzel féldiónyi gombócokat formázunk belőle. Közben nagy fazékban vizet forralunk, enyhén sózzuk, és kb. 15 percig főzzük benne a gombócokat. Szűrőkanállal kiszedjük, és az olajba forgatjuk őket.
Amíg főnek, összemelegítjük a lecsót a fűszerekkel, és ezzel a szósszal tálaljuk a gombócokat.

Tipp: tetszőleges más szószt is adhatunk hozzá, vagy akár levesbe is főzhetjük levesbetétként (ebben az esetben csak fele mennyiséget készítsünk, és az utolsó 15 percre tegyük a fövő levesbe).
 

1 megjegyzés:

Bridge írta...

Hű, ez a gombóc nagyon tetszik! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails