Hozzávalók 6-8 személyre
- 1 bögre (2,5 dl) szárazbab (kb. 25 dkg)
- 1-2 babérlevél
- összesen kb. 1 kg vegyes zöldség: 3 répa, 2 petrezselyemgyökér, 1 kis zeller, 4-5 közepes krumpli
- 2-3 evőkanál olaj
- 7-8 dl hámozottparadicsom-befőtt vagy "paradicsomkoktél"
- 1 evőkanál provance-i fűszerkeverék
- pár tekerésnyi frissen darált tarkabors
- só
Közben meghámozzuk és falatnyi darabokra vágjuk a zöldséget. Vastag aljú fazékban fölmelegítjük az olajat, majd kevergetve enyhén átpirítjuk rajta az előkészített zöldséget. Felöntjük annyi vízzel, amennyi egyujjnyira ellepi, és forrás után kis lángon roppanós-puhára főzzük. Hozzáöntjük a babot a főzővizével együtt, valamint a paradicsombefőttet (ha nagy darab paradicsomok vannak benne, azokat előbb összeaprítjuk). Beleszórjuk a fűszereket, és az egészet összeforraljuk.
Friss barna kenyérrel tálaljuk ezt az egytálételnek is beillő, tartalmas levest.
(egy régi recept felújítása)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése