2012. február 10., péntek

Michel Roux: Tésztavarázs - könyvajánló

Még a nagy havazások és a kemény fagy beállta előtt kaptam ezt a könyvet, így nem unatkozom esténként:


Mi tagadás, monumentálisabbnak képzeltem, de hamar rájöttem, hogy épp úgy jó, ahogy van. Kellően tekintélyt parancsoló a megjelenése így is, ugyanakkor nagyon kézreálló, és fölöttébb kellemes lapozgatás esik rajta. Az meg szinte abbahagyhatatlan: gyönyörű képek, ínycsiklandó receptek, a tésztakészítést lépésről lépésre bemutató leírások gondoskodnak róla, hogy ne akarjam letenni. Hamar megnyeri a bizalmamat a szerző azzal, hogy ő is a jó minőségű alapanyagokra és a kézi gyúrásra esküszik. Tippek és trükkök, egyszerű, de nagyszerű ötletek - hamar megállapítom, hogy az én eddigi tésztáim olyan bumfordiak ezekhez képest. Na de majd ezután! A képekkel illusztrált, részletes leírás alapján a leveles tészta sem olyan félelmetesen bonyolult, hogy előbb-utóbb ne merjek belevágni az elkészítésébe. De van itt minden, mi szem-szájnak ingere: linzertészták, gazdag édes tészták, leveles tészta, pástétomtészta, brióstészta, croissant tészta, égetett tészta, pizzatészta, filotészta... Egyikről-másikról most hallok először, de ugye a jó pap is holtig - akkor én meg pláne! Mindegyik fejezet a tészta alapreceptjével indul, majd jönnek a felhasználásra vonatkozó igen változatos ötletek, melyek között mindenki találhat kedvére valót. Nekem a remek zöldséges, gyümölcsös megoldásoktól indul be a fantáziám, de megállapítom, hogy a nem vega fogások is igazán ízlésesek, kifinomultak. Persze mit is várhatnánk egy elismert, francia séftől?

Jó szívvel ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik szeretik a szépet, ami emellett hasznos is, akik érdeklődnek a gasztronómia iránt (akár elméletben, akár gyakorlatban), akik egy időtálló darabbal kívánják gyarapítani házi könyvtárukat, illetve akik egy nagyszerű ajándékkal szeretnék meglepni konyhatündér rokonukat, barátjukat.

Köszönöm a lehetőséget a T.Bálint Kiadónak.
 

0 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails