2012. február 28., kedd

Kukoricalepény zöldbabbal (laktovega)

Nem mostanában vettem a kukoricadarát, de mivel első alkalommal némileg csalódást okozott, nem siettem ismételni. Nincs vele semmi baj különben, csak önmagában elég jellegtelen ízű, vagyis nem árt bátor fűszerezéssel és ízletes egyéb hozzávalókkal kombinálni. Ennek tudatában nekiindulva a főzésnek, sikerült is finomat alkotnom belőle.


Hozzávalók 6 személyre, 30 x 40 cm-es tepsihez
  • 1 bögre (2,5 dl) kukorica köretdara (ez durvább szemű, mint a normál kukoricadara; de ha nem tudunk ilyet szerezni, akkor nyugodtan használhatunk normál kukoricadarát is)
  • 4 bögre víz
  • 1 evőkanál VegaNatura ételízesítő
  • 1 csapott kávéskanál frissen darált tarkabors
  • 1 üveg (720 ml) paradicsomos zöldbab (vagy lecsó)
  • 1 kisebb póréhagyma
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 2-3 evőkanál olaj
Vastag aljú edénybe szórjuk a kukoricadarát, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt és a borsot, és felforraljuk. Kicsire vesszük alatta a lángot, és gyakori kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik és a daraszemcsék megpuhulnak. A tűzről levéve fedő alatt pihentetjük néhány percig. Vékonyan kiolajozunk egy nagy tepsit, majd beleöntjük a meleg kukoricakását, és rázogatással elegyengetjük. Várunk 10-15 percet, hogy hűljön és szilárduljon valamelyest. Utána rákanalazzuk a paradicsomos babot úgy, hogy vékony rétegben mindenütt befedje. Rászórjuk a 3-4 mm vastagságú karikákra vágott póréhagymát, majd a reszelt sajtot. Hideg sütőben indítva 180 fokon 30 percig sütjük. Lapátkanállal frissen is tányérra lehet emelni tenyérnyi szeletekben, de ha hűl valamennyit, akkor kifejezetten jól összeáll az alján a kukorica.

Tipp: paradicsomos zöldbab helyett lecsóval is készíthetjük.
 

0 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails