2012. január 26., csütörtök

Tomango paradicsomos káposztája (vegán)

A tél ízei című vegán szakácskönyvből ezt a receptet próbáltam ki elsőként. Annyira ízlett, hogy azóta már több ismétlés is volt, és most végre megörökíteni is van időm. Minimális módosításokat eszközölve én így készítettem:


Hozzávalók 6 személyre
  • 1 közepes fej káposzta (kb. 1 kg)
  • 1,5 l víz
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 7 dl paradicsomlé
  • 10 dkg darált földimogyoró
a rizshez:
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 bögre barna rizs (25 dkg)
  • 2 bögre víz
  • 1 teáskanál natúr vegamix
a tálaláshoz:
  • extra szűz olívaolaj

Kettévágjuk a káposztát, és késsel vékony szeletekre "faragjuk". Nagy (4-5 literes) fazékban odatesszük főni a vízzel és a fűszerekkel (lefedve; mikor felforrt, mérsékeljük a lángot). Forrás után 20 perccel hozzáöntjük a paradicsomlét is, és még kb. 30 percig főzzük (kis lángon, lefedve).
Közben egy másik edényben megpároljuk a rizst.
Amikor megpuhult a káposzta, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a rizst meg a mogyorót.
Tálaláskor ki-ki megcsorgathatja az adagját egy-egy kanál olívaolajjal.

Tartalmas, harmonikus ízű fogás, nagyon illik bele a mogyoró és az olívaolaj. Nagy mennyiség, de újramelegítve is finom, csak a színéből veszít, ez azonban kevés pirospaprika hozzáadásával könnyen helyrehozható (amúgy is imádom ezt a fűszert). 
 

2 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon szeretem a paradicsomos káposztát, ez a mogyoró nagyon különleges benne, ki kell próbáljam, nagyon kíváncsi vagyok az ízére:)

Dulmina írta...

Pont így voltam vele én is, mikor megláttam a receptet a könyvben :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails