2012. január 24., kedd

Paradicsomos penne (laktovega)

Nagyon szeretjük a tésztaételeket, mert gyorsan, kevés munkával elkészíthető, ugyanakkor laktató és ízletes fogások. A variációk száma végtelen; most ez a paradicsomos változat volt az ebédünk a minap. Különlegessége, hogy a végén a paradicsomszószban főzzük készre a tésztát.


Hozzávalók 2 személyre
  • 33 dkg durum penne (a kilós csomag harmada)
  • 2 Kubus üveg (2*330 ml) sűrű, házi paradicsomlé
  • 1 kávéskanál só
  • 1 csipet (barna) cukor
  • 1 teáskanál szárított vagy 1 csokor friss kakukkfű (vagy bazsalikom, vagy oregánó)
  • pár tekerésnyi frissen darált tarka bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5-10 dkg sajt
Nagy fazékban föltesszük melegedni a tészta főzővizét. Vastag aljú, mély serpenyőben összeforraljuk a paradicsomlét a fűszerekkel, majd kis lángon, fedetlenül rotyogtatjuk. A felforrt vizet sózzuk, beleszórjuk a tésztát, megkeverjük, s amikor újra forr, elzárjuk alatta a lángot, és lefedve állni hagyjuk 4-5 percig. Amikor a tészta félpuha (a harapható állagnál valamivel keményebb), leszűrjük, és a paradicsomhoz adjuk; ebben tovább fog puhulni. Időnként megkeverve addig főzzük, míg teljesen eltűnik alóla a lé és vékonyan bevonja a tésztát a szósszá sűrűsödött paradicsom. A tűzről levéve hozzáforgatjuk az olajat is, a tányérokon pedig megszórjuk a reszelt sajttal. További friss zöld fűszerrel díszíthetjük.

Ötlet: Fazekasné Szántó Tünde: Élvezetes egészség. Bio ételek szakácskönyve (Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft.)
 

2 megjegyzés:

eszter írta...

Én is imádom az olasz tésztákat, sok saját kreációm is van. Nagyon jó az ötleted a paradicsomban készre főzéssel! Érzem is az ízét a számban...

mikobeszter írta...

Húú, ezt a tésztát mi is nagyon szeretjük, még néhány 5let: hagymakedvelőknek hagyma és foghagyma pirítása alulra, nyáron pedig cukkini/padlizsán kiegészítés! A füstölt sajt pedig bárkinek ajánlható a tetejére!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails