2012. január 7., szombat

Krumplis kölestál paprikásan (vegán)

Gyors, egyszerű, laktató hétköznapi ebéd.


Hozzávalók 4-6 személyre
  • 6-7 közepes krumpli (60-70 dkg)
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 4 bögre (1 l) víz
  • 1 evőkanál sós paprikakrém
  • 1 teáskanál natúr vegamix
  • 1 kis csokor kakukkfű levelei vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű (esetleg más zöld fűszer, ami van kéznél)
  • 1 bögre (2,5 dl) köles (25 dkg)
a tálaláshoz:
  • őrölt paprika (lehet csípős is; elhagyható)
  • fokhagyma (elhagyható)

Meghámozzuk és 1/2 cm vastagságú karikákra vágjuk a krumplit. Vastag aljú, mély serpenyőben felmelegítjük az olajat, és kevergetve enyhén átpirítjuk rajta az előkészített zöldséget. Felöntjük a vízzel, beletesszük a fűszereket, erős tűzön felforraljuk, majd kicsire vesszük a lángot. Pár percig főzzük külön a krumplit, majd beleszórjuk a kölest, és együtt főzzük készre. Nem kevergetjük, mert attól szottyos lesz a köles és összetörik a krumpli. Ha elfőtte a levét, ellenőrizzük, hogy minden megpuhult-e: ha nem, akkor öntünk hozzá kevés vizet és tovább főzzük, ha igen, akkor levesszük a tűzről és fedő alatt pihentetjük pár percig, aztán tálaljuk. A tányérján ki-ki megszórhatja paprikával és fokhagymát szeletelhet rá.

(Én most sós paprikakrém és a víz egy része helyett a pástétomhoz felbontott paprikabefőtt levét öntöttem bele, és külön sóztam.)
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails