2011. július 6., szerda

Zabpelyhes babfasírt egyben sütve (vegán)

Életem első egyben sült fasírtja, ami annyira ízletes lett, hogy adott esetben mindenevőknek is nyugodt szívvel feltálalnám. Pedig még véletlenül sem húsból van, sőt, a klasszikus húsutánzatokat és extra alapanyagokat is kerülöm. Ehhez az ételhez akár egy jobb kínálatú közértből is beszerezhetünk mindent, és minimális konyhai gyakorlattal is bátran nekifoghatunk az elkészítésének - talán ezért sikerült nekem is ilyen jól már elsőre? :)

Egy zacskó ki tudja, milyen régi szárazbab akadt a kezembe a minap. Emlékeim szerint legjobb esetben is tavalyelőtt vehettem a piacon, de szerencsére sem moly, sem zsizsik nem tette még tönkre. Legfeljebb ha nagyon régi, akkor már nem fő meg normálisan, hiába hagyom akármeddig a tűzön. Úgy gondoltam, hogy további rakosgatás és elfelejtés helyett inkább gyorsan a végére járok, ehető-e még. Tetemes mennyiség volt (2,5 bögre), de nem apróztam: beáztattam, majd megfőztem mindet. Közben pedig ötleteltem, hogy mit is készítenék belőle, ha netán jó lenne. Végül állagra is, ízre is felülmúlta a várakozásaimat, úgyhogy meg is valósíthattam belőle pár dolgot.

A Főkóstoló kérése az volt, hogy sok-sok babpástétom legyen. Lett is - mindből! (Villa helyett ezúttal nekiengedtem a botmixert.) Persze tudtam én, hogy egy életre megunnánk, ha tényleg pástétomként ennénk meg mindet, de úgy voltam vele, hogy ezt megelőzendő, még idejében továbbalakítom a Főkóstoló által szintén nagyon kedvelt műfajjá, nevezetesen fasírttá. Az ilyen többlépcsős, megfőzzük, majd megsütjük típusú ételeknek ugyanis egyetlen módon van létjogosultsága nálam: maradékfelhasználás keretében. Amúgy hozzá nem fognék kifejezetten csak ezért főzőcskézni az alkotóelemeket, eltöltve egy csomó időt és összekoszolva egy csomó edényt, hogy előkészítsem a belevaló egy kis ezt meg egy kis azt. Először falatkákat akartam sütni a masszából, de lett volna vagy négy tepsivel, amit azért már elég hosszadalmas megsütni, és így nyáron egyáltalán nem igénylem a mellékes konyhafűtést ekkora mennyiségben. Így végül inkább az egyben sült, szeletelhető forma mellett döntöttem - a két öreg őzgerincforma befér egyszerre a sütőbe, és végre már használom is őket valamire, nem csak a helyet foglalják a konyhaszekrényben. Szép és finom is lett, szerintem kifejezetten jót tett az ízének a hozzáadott zab, meg így a gabona + hüvelyes kombináció is megvan, ami a komplett fehérjebevitel szempontjából előnyös.


Zabpelyhes babfasírt egyben sütve
(vegán recept)

Hozzávalók 2 őzgerincformába
1,5 bögre szárazbabból készített babpástétom, 1 tepsi borban sült krumpli leve (alkalmi maradékfelhasználás volt - ennek hiányában víz meg fűszer és esetleg egy kis olaj), 1,5 bögre zabpehely, kb. 1,5 dl zabkorpa, 2 marék szezámmag, kevés (nem hidrogénezett) margarin vagy olaj a forma kikenéséhez.

Elkészítése
A zabpelyhet állandó kevergetés mellett megfőzzük a fűszeres lében, majd a tűzről levéve összekeverjük a babpástétommal. Annyi zabkorpát keverünk hozzá, hogy egy jól formázható, nem túl kemény massza legyen belőle. A sütőformákat kibéleljük margarinos sütőpapírral, megszórjuk szezámmaggal, és rázogatással eloszlatjuk benne. Belekanalazzuk a fasírtmasszát, és kanállal elsimítjuk a tetejét. 200 fokon kb. 40 percig sütjük, előmelegítés nélkül. Akkor jó, amikor vékony kéreg sült rá és a széleken elvált a formától. Deszkára vagy tálcára borítjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt. Langyosan már szeletelhető, bár kihűlve sokkal szebben megy ez. Adhatjuk párolt zöldséghez vagy főzelékhez feltétnek, tehetjük hidegtálra saláta mellé, vagy akár szendvicsbe is. (Én most újkrumplit pároltam hozzá, a többit pedig kenyérrel és friss zöldségekkel fogyasztottuk el, illetve csak úgy magában is el-eltűnt pár szelet belőle...)

Tipp
Ha kevesebbet készítünk, akkor kis pogácsáknak érdemes megsütni, szintén sütőben.

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Ezt még a férjem is megenné. remek

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails