Születésnapra kellene egy torta. De ne legyen tojásos. Ha egy mód van rá, tejes se. Ne legyen túl édes. Ne legyen tömény a krémje. Lehetőleg ne legyen bonyolult elkészíteni. Az se lenne baj, ha nem igényelne bevásárlókörutat. Ja, és természetesen és legfőképpen finom legyen!
Az idei megoldás (ami nem a tavalyi átvariálása, hanem egy új koncepció):
Előző este kivettem a fagyasztóból 1 csomag (250 g) natúr gesztenyemasszát.
Másnap a tészta elkészítésével kezdtem. Bekapcsoltam a sütőt 175 fokra, majd egy nagy tálba öntögettem az alábbi porokat, és összekevertem:
- 1,5 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 evőkanál rizsliszt
- 3 evőkanál cukormentes holland kakaópor, átszitálva
- 3 evőkanál méz (édesszájúaknak több)
- 5 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2,5 dl víz, két-három részletben (könnyen keverhető, de nem folyós tésztaállag a cél)
- 1 evőkanál ecet (nem érződik majd a végeredményen, ahhoz szükséges, hogy a szódabikarbónától megemelkedjen a tészta)
Rácsra borítva hagytam kihűlni.
A gesztenyekrémhez a 25 dkg natúr gesztenyemasszát összekevertem 3 evőkanál mézzel és 2 evőkanál rummal (a szükséges ízesítés mértékét kóstolgatással megállapítva), majd a kihűlt torta közepére simítottam.
A meggyhez 1 üveg (720 ml-es) meggybefőtt (natúrbefőtt módszerrel eltett rumos meggyet használtam) levét leöntöttem egy lábasba, és simára kevertem 2 púpozott evőkanál keményítővel. Állandó kevergetés mellett sűrűsödésig főztem, majd hozzáadtam a meggyszemeket is, és összemelegítettem. Apró szemű, puha meggy volt, úgyhogy egy része szétment, de azért bőven maradtak benne felismerhető darabok. Végül a torta tetejére igazgattam, és hagytam dermedni (egy pudinghoz hasonlóan megszilárdul kihűlve).
Díszítésként megszórtam a tetejét egy kis darált mogyoróval (ha nincs kéznél darált, akkor azt a pár szemet le is lehet reszelni).
A tészta receptje eredetileg Katától van, én korábban kakaós-körtés muffinként készítettem többször is. A télen szaloncukorként már bevált a minimálisan ízesített gesztenyemassza, s mivel most valamivel lágyabb állag volt a cél, került bele egy kis folyadék (rum). Ilyen meggyet pedig pirított darához szoktam készíteni, csak akkor langyosan fogyasztom, nem várom meg, hogy megszilárduljon. Nagyon kellemes összeállítás lett belőlük tortaként.
Idő: kb. 2 óra elteltével már lehet enni, ebből egy fél órányi a munka, a többi a sütés meg a hűlés
Pénz: kb. 600 Forint az egész, ami 12-16 szelet
Alapvetően hazaiból, a kakaópor kivételével.
+1 kérdés:
Hány éves a kapitány ? :D
(akinek amúgy igen kedvére volt a torta)
5 megjegyzés:
Ó gesztenye imádom, ez a süti isteni lehet
a rizslisztet lehet valamivel helyettesíteni?
Az eredetiben rizstej volt a folyadék, de én nem rajongok a növényi tejekért, azért használok ilyenkor vizet + egy kis rizslisztet, vagy néha simán csak vizet. Szóval akár ki is maradhat a rizsliszt, és esetleg vissza lehet cserélni a folyadékot rizstejre.
Elkészítettem, jó lett, köszönöm
Ennek örülök, egészségedre!
Megjegyzés küldése