2012. március 29., csütörtök

Félbarna, dagasztás nélküli pizzatészta (vegán)

Bár van bevált receptem a témára, a márciusi GoodFood receptjét muszáj volt kipróbálnom. Kíváncsi voltam ugyanis, hogy milyen pizzát eredményez a kevés élesztővel kevert, hosszan kelesztett tészta. A dagasztás nélküli kenyérnél már bejött, így itt is jó eredményt reméltem. Még úgy is, hogy a fehér liszt felét Graham-lisztre cseréltem, hadd legyen annyival is egészségesebb. A feltétbe pedig belekerült a babbal töltött krumpli után megmaradt kevéske bab, kiegészítve saját eltevésű paradicsommal. (A magazinban szereplő vega feltétekkel is megenném alkalomadtán, de így hó végén kiváló volt ez a meglévő készletből összerakott változat is.)


Hozzávalók 4 személyre, 2 nagy pizzához

a tésztához:
  • 30 dkg finomliszt
  • 30 dkg Graham-liszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1/2 liter langyos víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1-2 marék liszt a gyúráshoz
  • 1 evőkanál búzadara a szóráshoz

a feltéthez (laktovega):
  • 4 dl zöldséges szósz
  • 3,5 dl paradicsomkoktél
  • maradék babos ragu (természetesen kimaradhat, de nem rontotta el, és legalább elfogyott ez a pár kanálnyi is)
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom (vagy tetszőleges más zöld fűszer)
  • 15 dkg sajt (nálam fűszeres házi sajt a piacról)

Nagy tálba szórjuk a kétféle lisztet, összekeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, majd fakanállal hozzákeverjük a vizet és az olajat. Sűrű, de éppen keverhető, ragacsos massza lesz belőle. Letakarjuk, és hűvös helyen állni hagyjuk legalább 6 órán át. (Én kb. egy óra elteltével, mikor már láthatóan elkezdett benne dolgozni az élesztő, betettem egy éjszakára a hűtő legalsó polcára.)
A duplájára kelt tésztát ismét átkeverjük a fakanállal, és most már szobahőmérsékleten hagyjuk fél-egy óráig. Lisztezett munkalapra borítjuk, kettévesszük, és lisztes kézzel gombócokká gyúrjuk.
Szilikonlapot (vagy jó minőségű sütőpapírt) terítünk két nagy sütőlemezre. Meghintjük kevés búzadarával, és kinyújtjuk rajtuk a tésztagombócokat. 10-15 percig pihentetjük; ezalatt elkészítjük a feltétet (összekeverjük a paradicsomszószokat a fűszerekkel, lereszeljük a sajtot) és bemelegítjük a sütőt 200 fokra.
A tésztára rakjuk a feltétet, és 200 fokon, légkeveréssel kb. 20 perc alatt megsütjük (szépen megsült egyszerre a kettő, a végén az alsót kellett följebb raknom pár percre, hogy picit megpiruljon a tetején a sajt).


Puha, levegős, kiváló állagú tészta lett, megérte kipróbálni. Az íze is más, mint a gyors változatnak. Nem csak pizzához fogom használni, hanem mindenféle zöldséges lepény alapjaként is. Igaz, hogy készítésekor jó előre kell gondolkodni a hosszú kelesztés miatt, munka viszont alig van vele.
 

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jól hangzik a recept, de a házi sajt mitől vegán?

Dulmina írta...

A tésztára vonatkozik, hogy vegán, a feltétnél jeleztem, hogy laktovega. De természetesen tetszőleges más, akár vegán feltéttel is készíthető ugyanez az alap.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails