Hozzávalók 4 személyre, 2 nagy pizzához
a tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 30 dkg Graham-liszt
- 2 teáskanál só
- 1 dkg friss élesztő
- 1/2 liter langyos víz
- 2 evőkanál olaj
- 1-2 marék liszt a gyúráshoz
- 1 evőkanál búzadara a szóráshoz
a feltéthez (laktovega):
- 4 dl zöldséges szósz
- 3,5 dl paradicsomkoktél
- maradék babos ragu (természetesen kimaradhat, de nem rontotta el, és legalább elfogyott ez a pár kanálnyi is)
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál szárított bazsalikom (vagy tetszőleges más zöld fűszer)
- 15 dkg sajt (nálam fűszeres házi sajt a piacról)
Nagy tálba szórjuk a kétféle lisztet, összekeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, majd fakanállal hozzákeverjük a vizet és az olajat. Sűrű, de éppen keverhető, ragacsos massza lesz belőle. Letakarjuk, és hűvös helyen állni hagyjuk legalább 6 órán át. (Én kb. egy óra elteltével, mikor már láthatóan elkezdett benne dolgozni az élesztő, betettem egy éjszakára a hűtő legalsó polcára.)
A duplájára kelt tésztát ismét átkeverjük a fakanállal, és most már szobahőmérsékleten hagyjuk fél-egy óráig. Lisztezett munkalapra borítjuk, kettévesszük, és lisztes kézzel gombócokká gyúrjuk.
Szilikonlapot (vagy jó minőségű sütőpapírt) terítünk két nagy sütőlemezre. Meghintjük kevés búzadarával, és kinyújtjuk rajtuk a tésztagombócokat. 10-15 percig pihentetjük; ezalatt elkészítjük a feltétet (összekeverjük a paradicsomszószokat a fűszerekkel, lereszeljük a sajtot) és bemelegítjük a sütőt 200 fokra.
A tésztára rakjuk a feltétet, és 200 fokon, légkeveréssel kb. 20 perc alatt megsütjük (szépen megsült egyszerre a kettő, a végén az alsót kellett följebb raknom pár percre, hogy picit megpiruljon a tetején a sajt).
Puha, levegős, kiváló állagú tészta lett, megérte kipróbálni. Az íze is más, mint a gyors változatnak. Nem csak pizzához fogom használni, hanem mindenféle zöldséges lepény alapjaként is. Igaz, hogy készítésekor jó előre kell gondolkodni a hosszú kelesztés miatt, munka viszont alig van vele.
2 megjegyzés:
Jól hangzik a recept, de a házi sajt mitől vegán?
A tésztára vonatkozik, hogy vegán, a feltétnél jeleztem, hogy laktovega. De természetesen tetszőleges más, akár vegán feltéttel is készíthető ugyanez az alap.
Megjegyzés küldése