Hozzávalók 4 személyre
- 1 bögre (2,5 dl, 25 dkg) szárazbab (gyöngybab)
- 1 babérlevél
- 1 evőkanál olaj
- 1 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 dl ketchup (házi fűszeres paradicsomszósz)
- 1 teáskanál őrölt paprika
- 1 kávéskanál só
- 1 teáskanál natúr vegamix
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1-2 dl víz
- 12 közepes krumpli
- kevés morzsolt petrezselyemzöld (elhagyható)
Beáztatjuk a babot egy éjszakára, majd másnap friss vízben puhára főzzük, a babérlevéllel ízesítve.
Körömkefével alaposan megsikáljuk a krumplit, elrendezzük egy tepsin, és hideg sütőben indítva 180 fokon, légkeveréssel, 45 percig sütjük, majd az elzárt sütőben hagyjuk még kb. 10 percig. (Ha könnyen járja a villa, akkor átsült.)
Amikor a krumpli már majdnem jó, elkészítjük a babos szószt. Vastag aljú edényben fölmelegítjük az olajat, és kevergetve megsütjük rajta az apró kockára vágott répát és gyökeret. Hozzáadjuk a főtt, leszűrt babot, a ketchupot, a fűszereket és a vizet, és kb. 5 perc alatt összefőzzük.
A krumplit kettévágjuk, majd a feleket még ketté, úgy, hogy alul egy pici rész összetartsa. Rákanalazzuk a babot, meghintjük petrezselyemzölddel, és azon melegében tálaljuk. (Héjastul is nyugodtan meg lehet enni, de aki idegenkedik ettől, jobban jár, ha tálalás előtt lehúzza az egész krumpli héját, nem a fogyasztáskor rakosgatja ki.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése