2011. október 1., szombat

Miért szeretek vega lenni?

Amióta vega vagyok...
  • Sokkal változatosabban főzök. Lényegesen több féle alapanyagot használok és ezekből sem mindig csak ugyanazokat az ételeket készítem.
  • Gyorsan össze tudok ütni egy egyszerű, de tápláló hétköznapi ételt, így rendszerint frisset ehetek. Sietős napokon sem kell gyári instant dolgokat ennem, vagy egy nagy mennyiségben előre elkészített valamit unásig.
  • Sosincs ételszag a házban, pedig naponta főzök, és legfeljebb csak világításra használom az elszívót.
  • Már maguk a nyers alapanyagok gusztusosak, és az ételkészítés során sincs semmi olyan, amiről gyengébb idegzetű fogyasztó jobb, ha nem tud.
  • Sokkal egészségesebbnek érzem magam. Igen régen jártam utoljára orvosnál, és gyógyszerekre sem kell költenem.
  • Rendre fiatalabbnak néznek, mint amennyi valójában vagyok.
  • Összességében kevesebb pénzt költök ételre.
  • Átalakultak a vásárlási szokásaim, tudatosabb vásárló lettem. A konyhapénz legnagyobb részét a piacon költöm el, ahol környékbeli kistermelőktől szezonális árut vásárolok. A boltban mindig megnézem a termék összetételét, mielőtt megvenném (és emiatt elég sok mindent inkább szépen visszateszek).
  • Tudom, hogy melyik zöldségnek és gyümölcsnek mikor van a szezonja, és akkor élvezem ki mindegyiket. Máskor nem finomak, és ráadásul még drágák is. 
  • Sokkal kevesebb feldolgozott élelmiszert veszek, így kikerülök egy csomó adalékanyagot. Amit szívesen fogyasztanék, azt inkább elkészítem itthon, jobb minőségű alapanyagokból, esetenként a saját ízlésemhez igazítva.
  • Érzem és élvezem az ételek természetes illatát, ízét. A műanyagot, ízfokozót, túl sok sót, túl sok cukrot messziről kiszúrom, és ott hagyom, ahol van - számomra az nem ehető.
  • Nem álmosodom el étkezés után.
  • Nem kell nagy, zsíros edényeket mosogatnom. Kevesebb víz és kevesebb mosogatószer fogy.
  • Sokkal kevesebb hulladék keletkezik a háztartásomban, és ennek is nagy részét újrahasznosítom. (A 120 literes szemeteszsák megtöltése úgy fél éves projekt kettőnknek.)
  • Az okosok szerint még a környezetnek is jót teszek ezzel az életmóddal, és szegény állatokat se kell bántani miattam.
Mint nemrég megtudtam, ma van a Vegetáriánus világnap. Én ezzel a kis írással, meg szokás szerint finom vega ételekkel "ünnepelek": reggelire reszelt alma volt müzlivel és mézzel, most lett kész a héjában sült krumpli sütőtökkel, délután meg készítek valamilyen péksüteményt.

    5 megjegyzés:

    Mókus írta...

    Nem akarok rosszindulatú lenni, és én is kedvelem a vegetáriánus gondolkodásmódot, sőt magam is kipróbáltam, de igazából egyik érv sem tartozik szorosan hozzá- körültekintő étkezéssel, melyben akad hús is, értelmes (heti 2-3 alkalom!) mennyiségben, minedzeket teljesíteni lehet...

    Zsuzsi írta...

    Ezek mind nagyon helytálló érvek!
    Nekem a beszerzéssel vannak problémáim. Budapesten ragaszkodom a Lehel piachoz, ott is a kistermelőkhöz. Vagy legalábbis akiket annak vélek. :)
    Csak egy a bökkenő: ha sikerül is fél négykor elindulnom munkából, mire odaérek, már mindenki pakol.
    Ráadásul trauma ért, mikor nemrégiben a kecskeméti piacon jártam. Nagyjából a régi Lehel piac hangulatát és választékát találtam ott. Ráadásul vasárnap. És akkor az évente néhányszor meglátogatott ráckevei piacról még nem is szóltam.
    Persze vannak más források is: ismerősök, kollegák, akiknek vannak termelői forrásaik, így tőlük lehet például mézet venni.
    Szóval nehézkes, viszont valamennyit segít a befőzés. Már amennyit sikerült...
    A szeméttéma: küzdök keményen a komposztálásért, úgy tűnik, most megtaláltam a tuti megoldást, míg eljutok a vidéki komposzttárolóhoz! ;)

    Zsuzsi írta...

    Na persze arra nem tértem ki, hogy jómagam sem vagyok vega. Vannak időszakok, mikor kevésbé kívánom a húst, de alapjáratban azért hozzátartozik az étrendemhez.
    A másik dolog, amiért nem tudok áttérni a zöldalapú táplálkozásra, mert sok olyan zöldféle van, ami után simán el tudom gázosítani a légkört, ami meg azért elég kínos. :)
    Azt hiszem, köteteket lehetne megtölteni azzal, miért alakult az élelmiszeripar úgy, ahogy. Azt el kell ismerni, hogy ha nem lenne ennyi tartósítószer, akkor az élelmiszereket nem tudnánk olyan sokáig tárolni, mint így. Tehát valamit ki kellett találni.
    Én csak egy kétszemélyes háztartást kormányozgatok, és nem vagyok képes minden nap friss főtt ételt előállítani. Tehát kénytelen vagyok az ipar segítségét igénybe venni, minden nyavalyás műanyagukkal egyetemben. Zavar, de nem tudok mást tenni.

    Dulmina írta...

    Köszönöm szépen a tartalmas hozzászólásokat. Most annyi minden eszembe jutott, amit válaszolhatnék, hogy az inkább bejegyzés lesz a közeljövőben.

    Bridge írta...

    Az álmosodásos dolog nagyon talál...

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails