2011. október 6., csütörtök

Sütőtökleves füstölt fokhagymával (laktovega)

Magyarul nem nagyon találtam füstölt fokhagymás recepteket, az a néhány meg egyéb összetevői miatt nem jön nálunk szóba. Angolra váltva viszont jöttek a jobbnál jobb ötletek, sőt, olyan recept is, amin alig kell alakítanom, hogy nekünk is megfeleljen. Újfent megállapítottam, hogy lám, nem hiába tanultam nyelvet! És nem hiába vagyok nyitott az újdonságokra: minden hagymautálatom ellenére a füstölt fokhagymát kezdem megkedvelni, mert ízre és illatra is szelídebb, mint a nyers, a füstölése pedig valami pazar. Elsőként ezt a tartalmas, igazi őszi-téli levest készítettem a felhasználásával.


Sütőtökleves füstölt fokhagymával
(laktovegetáriánus recept)


Hozzávalók kb. 6 tartalmas adaghoz
  • 2-3 evőkanál napraforgóolaj (lehetőleg nem finomított, hanem hidegen sajtolt)
  • 1 kis sütőtök (kb. 1 kg)
  • 7-8 gerezd füstölt fokhagyma
  • 1 bögre vörös lencse (2,5 dl, kb. 25 dkg)
  • 1-1,5 liter víz
  • 2 csapott teáskanál szárított oregánó
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 bögre zsíros tej (vagy tejszín, esetleg tejföl)
  • 1 marék tökmag (a sütőtök saját magja is lehet, ha van türelmünk kiszedegetni a héjából)
  • 60-70 dkg szikkadt kenyér, lehetőleg barna
  • 5 dkg vaj (elhagyható)

Elkészítése

A sütőtököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, húsát kisebb falatnyi kockákra vágjuk. A fokhagymagerezdeket is meghámozzuk, felét apróra vágjuk, a többit pedig egészben félreteszünk a pirítóshoz.

Lábasban felteszünk melegedni kb. 1,5 liter vizet (lefedve). Vastag aljú, mély serpenyőben felmelegítjük az olajat, és kevergetve enyhén átpirítjuk rajta a tökkockákat. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és így együtt is keverünk rajta még néhányat, majd beleszórjuk a vörös lencsét, és felöntjük annyi meleg vízzel, amennyi teljesen ellepi. Forrás után kis lángon, lefedve addig főzzük, amíg meg nem puhul a tök és a lencse. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe; figyeljünk oda, hogy ne főzzük szét. A végén beleszórjuk az oregánót és a sót, meg hozzáöntjük a tejet is, majd elzárjuk alatta a tüzet.

Amíg a leves fő, a tökmagot felforrósított serpenyőben, folyamatosan rázogatva pár perc alatt illatosra pirítjuk, majd tálaláskor a levesre szórjuk.

A kenyeret felszeleteljük, megpirítjuk, majd mindkét oldalon bedörzsöljük füstölt fokhagymával. A leves mellé adjuk; ha gazdagabban szeretnénk, akkor vékonyan megvajazva.


Eredeti recept a Tears of Orpheus .com-on: Very seasonal smoked garlic & pumpkin soup
 

0 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails