Sütőtökleves füstölt fokhagymával
(laktovegetáriánus recept)
Hozzávalók kb. 6 tartalmas adaghoz
- 2-3 evőkanál napraforgóolaj (lehetőleg nem finomított, hanem hidegen sajtolt)
- 1 kis sütőtök (kb. 1 kg)
- 7-8 gerezd füstölt fokhagyma
- 1 bögre vörös lencse (2,5 dl, kb. 25 dkg)
- 1-1,5 liter víz
- 2 csapott teáskanál szárított oregánó
- 1 csapott teáskanál só
- 1 bögre zsíros tej (vagy tejszín, esetleg tejföl)
- 1 marék tökmag (a sütőtök saját magja is lehet, ha van türelmünk kiszedegetni a héjából)
- 60-70 dkg szikkadt kenyér, lehetőleg barna
- 5 dkg vaj (elhagyható)
Elkészítése
A sütőtököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, húsát kisebb falatnyi kockákra vágjuk. A fokhagymagerezdeket is meghámozzuk, felét apróra vágjuk, a többit pedig egészben félreteszünk a pirítóshoz.
Lábasban felteszünk melegedni kb. 1,5 liter vizet (lefedve). Vastag aljú, mély serpenyőben felmelegítjük az olajat, és kevergetve enyhén átpirítjuk rajta a tökkockákat. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és így együtt is keverünk rajta még néhányat, majd beleszórjuk a vörös lencsét, és felöntjük annyi meleg vízzel, amennyi teljesen ellepi. Forrás után kis lángon, lefedve addig főzzük, amíg meg nem puhul a tök és a lencse. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe; figyeljünk oda, hogy ne főzzük szét. A végén beleszórjuk az oregánót és a sót, meg hozzáöntjük a tejet is, majd elzárjuk alatta a tüzet.
Amíg a leves fő, a tökmagot felforrósított serpenyőben, folyamatosan rázogatva pár perc alatt illatosra pirítjuk, majd tálaláskor a levesre szórjuk.
A kenyeret felszeleteljük, megpirítjuk, majd mindkét oldalon bedörzsöljük füstölt fokhagymával. A leves mellé adjuk; ha gazdagabban szeretnénk, akkor vékonyan megvajazva.
Eredeti recept a Tears of Orpheus .com-on: Very seasonal smoked garlic & pumpkin soup
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése