2011. október 18., kedd

Őszi zöldségragu (vegán)

Nem igazi recept, inkább csak ötlet, hogy a látszólag már nem hasznosítható dolgokból is ki lehet hozni valami jót.


A minap összeszedegettem a kertben a fejtősbab utóját meg pár kis répát. Kíváncsi voltam a csicsókára, így annak is alálestem egy ásólenyomás erejéig - az eredmény egy marék finom gumó lett, reménykeltő a télre nézve. Volt még bent jó érett paradicsom, abból mindenképpen fogyasztani akartam ezekhez. Meg befele jövet megláttam a kis arasznyi, zsenge, fényes zöld sütőtököt, aminek már biztosan nem lesz ideje beérni. Sose ettem még ilyet, de gondoltam, egy próbát megér.

Megmostam, szükség szerint meghámoztam a zöldségeket, és falatnyi darabokra vágtam (bő fél kilónyi lehetett az egész összesen). A paradicsomnak (5 szem) is lehúztam a héját, felcikkeztem, és odatettem melegedni. Mikor kiengedte a levét, hozzáadtam az előkészített zöldségeket, és kis lángon, lefedve megpároltam őket, időnként megkeverve. Sóval és morzsolt oregánóval ízesítettem.

(Először leves műfajban gondolkodtam, de aztán annyira ízlett ez így, hogy nem akartam felhígítani. Viszont kevés volt, úgyhogy akkor valamit még ki kellett találnom mellé.)

Mivel a ragu elég leveses lett a paradicsomtól, kuszkuszt választottam hozzá köretnek, hiszen az elég sok folyadékot fel tud szívni még a tányéron is. 3 dl vizet forraltam egy kis val és natúr vegamixszel. Beleszórtam 2 dl kuszkuszt, megkevertem, majd lefedtem, elzártam alatta a lángot, és állni hagytam 5-10 percig. Utána villával fellazítottam a megduzzadt kuszkuszt, és hozzákevertem egy kiskanálnyi hidegen sajtolt olajat.

Tálaláskor egymás mellé halmoztam a tányérra a zöldségragut és a kuszkuszt, és hívtam a Főkóstolót ebédelni. Kiadós és ízletes fogás lett, a csicsóka jellegzetes zamatával. A zsenge tök talán a cukkinihez hasonlított valamelyest, csak jóval kevesebb magkezdemény volt a belsejében.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails