2011. október 22., szombat

Cseréptálban sült zöldségek füstölt fokhagymával (vegán)

A füstölt fokhagyma lehetséges felhasználási módjain gondolkodva hamar beugrott, hogy ez jó lehet sütve. Méghozzá cseréptálban, más zöldségekkel együtt, amik így átveszik azt a finom füstös ízt, maga a fokhagyma meg puhára sül a héjában. Most egy igazi őszi-téli összeállítást mutatok, melynek az elkészítése és az elfogyasztása is jóleső érzés ilyenkor.


Hozzávalók 4-6 adaghoz
Elkészítése
Beáztatjuk a cseréptálat (pataki tálat). Körömkefével alaposan megsikáljuk a krumplit, majd a nagyobbakat hosszában kettévágjuk (a rajta hagyott héj kellemes plusz ízt ad az ételnek). Ha friss paprikát használunk, akkor azt megmossuk és a csutka eltávolítása után falatnyi darabokra vágjuk.
A kiürített tál aljára terítjük a káposztát (a levét nem kell kinyomkodni vagy lecsepegtetni, amennyi megy vele, annyi szükséges is), majd a krumplit, végül pedig a paprikát. Közédugdossuk a gerezdekre szedett fokhagymát (nem kell meghámozni), és megcsorgatjuk az olajjal.
Hideg (!) sütőben indítva 200 fokon 60 percig sütjük, majd az elzárt sütőben hagyjuk még 15-20 percig. Ezalatt puhára párolódnak a zöldségek és remekül átjárja őket a hagymahéj füstös aromája. Tálaláskor sózzuk, ha szükséges - korábban azért ne, mert valamennyire a káposzta is sós. A krumpli héjastul fogyasztható, a puhára sült fokhagymagerezdeket kell csak kiszedni a füstös burokból.

Tipp: házilag is egyszerűen savanyíthatunk káposztát. Ez garantáltan mentes mindenféle adalékanyagtól, és csak természetes mértékben savanyú, így nem szükséges átöblíteni a felhasználás előtt.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Dulmina!

A füstölt fokhagyma linkje nem működik, pedig felkeltette az érdeklődésemet.

Tünde

Dulmina írta...

Tünde: Megnéztem, most nálam sem működik sajnos :( Néhány napja, amikor a bejegyzést fogalmaztam, még rendben volt, szóval ha megjavul az oldaluk, akkor remélhetőleg ez a hivatkozás is jó lesz megint.

Névtelen írta...

Amíg a link újra működni fog, elárulod, hogyan jutottál füstölt fokhagymához? Engem is nagyon érdekel, és eddig bárhol kerestem nem találtam. (Sajnos arra nincs lehetőségem, hogy házilag füstöljek, így csak remélem, hogy nem receptet rejt a link, hanem lelőhelyet.)
Zizu

Dulmina írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Dulmina írta...

Zizu: Lelőhelyet rejt a link, egy makói cég, a füstölt fokhagyma készítőjének honlapját. Pár hónapja botlottam az interneten az ajánlatukba, hogy termékmintát lehet kérni véleményért és receptért cserébe. Így jutottam három szép fejhez, amiből most folyik a kísérletezés. Itt írtam róla úgy általában, itt meg egy másik bevált receptem olvasható, amihez szintén használtam. És még van egy kevés :)

Roza írta...

Örülök ennek a receptnek. szénhidrát-szegény diétán vagyok és elegem van már a sok húsból:) Ebben csak a krumpli mennyiségét kell kicsit csökkentenem és tökéletes lesz:)

Dulmina írta...

Roza:

Jó étvágyat hozzá, ha kipróbálod! Nálunk a hideg időszakban nagyon sok ilyen jellegű étel kerül az asztalra, mindig az épp elérhető zöldségekből kombinálva (a "cseréptál" címkénél fent is van egy csomó bevált recept). A cseréptál fantasztikusan előhozza az ízeket, szinte alig igényel fűszerezést a benne sült zöldségkavalkád.

Már nem sokat kell várni a Kifőztük magazin novemberi számára, abban az egyik kiemelt téma az 'alacsony szénhidráttartalmú ételek' lesz. Szeretettel ajánlom figyelmedbe ezt az ingyenesen letölthető újságot. November első napjaiban jelenik meg, majd én is írok róla beharangozót.

Dulmina írta...

Tünde, Zizu, meg mindenki, akinek felkeltette érdeklődését a füstölt fokhagyma: Újra működik az oldal, ahol lehet tájékozódni erről a remek termékről.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails