Kelkáposztafőzelék csicsókával
(vegán recept)
Hozzávalók (4-6 adaghoz):
- 30-40 dkg krumpli
- 1 közepes fej kelkáposzta (kb. 80-90 dkg)
- 30-40 dkg csicsóka
- víz, amennyi ellepi a krumplit
- 1 teáskanál tengeri só
- 1 teáskanál őrölt köménymag (vagy egész, vagy durvára tört, tetszés szerint)
- 3-4 evőkanál zabpehelyliszt
- A krumplit és a csicsókát meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk. Utóbbiból a nagyobb, kevésbé göcsörtös darabokat érdemes válogatni erre a célra, és nem feltétlenül egészben lehet hozzáférni minden részéhez - szükség szerint vágjuk hát el (a patiszonnál is ez a trükk), illetve a kisebb dudorokat ne sajnáljuk elfaragni. A káposztát negyedbe vágjuk, majd kis darabokban lefaragjuk a torzsájáról. A levélereket nem szükséges kivágni, csak arra ügyeljünk, hogy ne hosszában, hanem keresztben vágjuk kis darabokra.
- Az előkészített zöldségeket belerétegezzük egy nagy fazékba: Az aljára kerüljön a krumpli, és annyi víz, ami ezt épp ellepi, aztán jön a káposzta, végül a csicsóka. Így ez utóbbi csak párolódik a tetején, de nem fő szét, mire kész lesz az egész étel.
- Először nagy lángon felmelegítjük, majd kis lángon, lefedve pároljuk, amíg a káposzta összeesik, a krumpli pedig haraphatóra fő az alján. Csak ekkor keverjük össze, hozzáadva a fűszereket is, és így főzzük néhány percig.
- A sűrítéshez megszórjuk kevés zabpehelyliszttel, majd összekeverjük. Ezt addig ismételjük, míg el nem érjük a kívánt állagot. Szükség esetén kevés vizet is adhatunk hozzá, ha nagyon elfőtte, illetve hígabban, vagy több kötőanyaggal szeretjük a főzeléket.
- Magában vagy tetszőleges feltéttel tálaljuk.
Pénz: kb. 250 Forint a fenti mennyiség
Hazai alapanyagokból, a fűszerek kivételével.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése