Ír krumplileves
(lakto-vegetáriánus recept)
Hozzávalók (5-6 tartalmas adaghoz):
- bő 1 kg krumpli
- 5 dkg vaj (vagy 0,5 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj)
- 8 dl forró víz
- 1 teáskanál só
- frissen darált tarkabors
- 1 evőkanál natúr vegamix
- kb. 0,5 liter tej
- 1 kis csokor friss petrezselyemzöld (vagy 1 kis marék szárított)
- A krumplit meghámozzuk és falatnyi kockákra vágjuk.
- Egy vastag aljú, mély serpenyőben vagy lábasban felmelegítjük a vajat/olajat, hozzáadjuk a krumplit, és nagy lángon, időnként megkeverve világosbarnára pirítjuk (kb. 15 perc). (A túl gyakori kevergetéstől nagyon összetörik és nem pirul, a túl ritkától meg odaég az alja - keressük meg a középutat. A jó hőelosztású, masszív edény fontos a művelethez.)
- Közben egy kis lábasban felforralunk 8 dl vizet, és a megpirult krumplira öntjük. Ne ijedjünk meg, nagyon fortyog, de ha bátran öntjük, akkor hamar le is csendesedik. Hozzáadjuk a fűszereket is, és időnként megkeverve addig főzzük, míg a krumplikockák megpuhulnak (kb. 5 perc).
- Felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet is, és elkeverjük. Ha nagyon sűrű, akkor további tejjel vagy vízzel hígítunk még rajta, és összeforraljuk.
Idő: kb. 3/4 óra elteltével lehet enni, és ebből úgy fél óra munka
Pénz: kb. 350 Forint a fenti mennyiség
Alapvetően hazai alapanyagokból, pár fűszer kivételével.
1 megjegyzés:
Én csak a zöldséges krumpli levest ismertem rántással. De ez a leves ÓRIÁSI!!!!! Olyan sikere volt a családom körében,hogy minden héten csinálnom kéne:D! Köszönöm Neked Dulmina, hogy megismerhettem ezt a receptet.
Megjegyzés küldése