2010. november 30., kedd

Sokmagos szódakenyér (lakto-vega)

A múlt héten felhívott Govinda, hogy szoktam-e élesztő nélküli kenyeret sütni. Túlzás, hogy szoktam, de tudok olyat - feleltem, és szíves-örömest elvállaltam, hogy minderről meséljek neki egy interjú keretében. (A kanál forradalma címmel vegetáriánus rádióműsort vezet a Civil rádióban. Pár éve már szerepeltem nála, akkor a blogomat mutattuk be. Ez a mostani interjú holnap, december 1-jén kerül adásba, illetve később is meghallgatható az archívumban.) Persze ha már nyilvánosan osztom az észt a témában, akkor nem hagyhattam ki, hogy gyorsan süssek is ilyet. Vendégvárónak is, és rossz szokásomhoz híven bevállalósan: kísérleti recept alapján. S ha már lúd, legyen kövér: két változatban is. Itt a sósat mutatom meg, az édes a napokban megjelent karácsonyi e-szakácskönyvemben olvasható.


Sokmagos szódakenyér
(lakto-vegetáriánus recept)


Hozzávalók:
  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 evőkanál szezámsó 
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg magkeverék
  • 1 kis pohár (175 g) kefír
  • 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 teáskanál citromlé
  • 2 marék lágy zabpehely a forgatáshoz
  • 1-2 evőkanál olaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítése:
  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a kétféle sót, a szódabikarbónát és a magkeveréket. Aztán jön hozzá a kefír és az olaj, végül a citromlé. Kézzel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. A cél egy puha tészta, nem baj, ha enyhén ragacsos. Ha netán nem ilyen állagú, egy kis liszt, illetve víz hozzáadásával igazítsunk rajta.
  3. A kapott tésztát négyfelé vesszük, és a zabpehelybe forgatva hosszúkásra formázzuk a darabokat, majd egy vékonyan kiolajozott tepsire helyezzük őket. (Négy kisebb darab helyett egyben is megsüthetnénk, de tapasztalatom szerint így hamarabb és jobban átsül.)
  4. Tetejüket éles késsel jó mélyen bevagdossuk. (Erre azért van szükség, mert a sütés során jelentősen megnő a térfogatuk, és így nem összevissza repednek ki.)
  5. Betesszük az előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt megsütjük. Akkor van kész, amikor megpirult a teteje is, az alját megütögetve pedig kongó hangot ad.
  6. Frissen, langyosan vagy másnap is finom, laktató kenyérféle. Fogyaszthatjuk magában vagy tetszőleges kencével, illetve ételek mellé. Kiváló választás azoknak, akik valamilyen okból nem fogyaszthatnak élesztővel készült kenyeret, pékárut.

Idő: kb. 50 perc elteltével lehet enni, és kb. 10-15 perc munka van vele
Pénz: kb. 300 Forint a fenti mennyiség
Alapvetően hazaiból.

1 megjegyzés:

Bridge írta...

Huh, valamikor mit kerestem hasonló receptet... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails