Egy kitalálós játék azért maradt Nektek is, kedves Olvasóim: Még van lehetőség megtippelni, hogy hányadik születésnapját ünnepli ebben a hónapban a Jó egészséget! webáruház. A helyes megfejtést beküldők 2000 Ft-os ajándékcsomagot nyerhetnek. Szóval játékra fel, szerintetek hány gyertya dukál erre a tortára? (Megjegyzés: A torta díszítésének semmi köze a szülinap számához.)
Jó egészséget! torta
(vegán recept)
Hozzávalók (24-26 cm-es formába, egy 12 szeletes tortához):
A tésztához:
- 20 dkg gyümölcsös müzli
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölydara
- 3 dl víz vagy almalé
- 2 evőkanál méz
- 3 evőkanál finomítatlan napraforgóolaj
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál finomítatlan napraforgóolaj
- 1 marék lágy zabpehely
- 2 dkg étcsokoládé
- 1 nagy alma
- birsalmasajt
- 6 teáskanál kókuszreszelék
- 3 teáskanál méz
- 1 teáskanál lenmagolaj
- 2,5-3 dl birslekvár (vagy más lekvár)
Elkészítése:
- Egy nagy tálba szórjuk a müzlit, a lisztet és a darát, ráöntjük a vizet vagy almalevet, és összekeverve félretesszük.
- Előkészítjük a formát: 24 vagy 26 cm-es kapcsos tortaformát kikenünk az olajjal, majd beleszórjuk a zabpelyhet, és rázogatással eloszlatjuk az alján és az oldalán.
- Az almát kettévágjuk, meghámozzuk, és levágunk 3-3, kb. fél centi vastag szeletet a felekből. A magházat óvatosan kivesszük mindegyiknek a közepéből, valamint a kisebbeknek a szélén is igazítunk, hogy fél alma formájú legyen (ezek kerülnek körbe a torta szélére). Az egyik félből még egy negyedik szeletet is levágunk (ez kerül középre), a többit vagy megesszük, vagy belekockázzuk a tésztába.
- A birsalmasajt-lapból sütikiszúró segítségével kivágunk 6 nagy szív formát, a közepüket pedig egy kisebb kisebb kiszúróval kilyukasztjuk. A leeső szabálytalan darabokat összevágva a tésztához adhatjuk, vagy megehetjük így.
- A csokoládét lereszeljük.
- A tésztához hozzákeverjük a többi alkotórészt; a citromlevet csak a legvégén, mikor a többit már összekevertük. Egy könnyen keverhető, de nem túl folyós állag a cél, szükség esetén további vízzel/almalével igazítjuk ezt be.
- A tésztát a formába kanalazzuk, és elsimítjuk a tetejét. Megszórjuk a reszelt csokival, majd elhelyezzük rajra az almaszeleteket.
- 180 fokon kb. 45 percig sütjük. Akkor van kész, mikor a tésztába szúrt fogvájó tisztán jön ki.
- Kicsit állni hagyjuk a formában, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
- Nagy tányérra vagy tálcára helyezzük. Éles késsel két lapba vágjuk, a felsőt a csatos tortaforma alját aládugva leemeljük. Az alsót megkenjük a lekvárral, majd visszacsúsztatjuk a tetejét.
- Az almákon elhelyezzük a birsalmasajt-szíveket.
- A kókuszkrémhez összekeverjük a kókuszreszeléket, a mézet és az olajat, majd mokkáskanállal a birsalmasajt-szívek közepébe igazgatjuk.
- Legalább pár órát állni hagyjuk, hogy a tészta és a birsalmasajt is megpuhulhasson.
A Főkóstoló véleménye: Ez tuti finom lett! - mondta, miután jóízűen megevett három nagy szeletet. Szerintem se lett egy gyenge darab!
Idő: kb. 1 óra munka összesen + sütés + állatás, legjobb előző nap elkészíteni
Pénz: kb. 750 Forint a fenti torta
Túlnyomórészt hazaiból, pár hozzávaló a jellegéből adódóan nem lehet az.
1 megjegyzés:
Nagyon szép
Megjegyzés küldése