2010. október 1., péntek

Sárgaborsó-krumpli leves (vegán)

Főzeléknek indult, csak nem jól emlékeztem, hogy mennyi víz kell hozzá, és sok lett a leve. Viszont mivel nem állt fenn a leégés veszélye, nem kevergettem, ezért sokkal kevésbé főtt szét a sárgaborsó, bár azért a levet besűrítette így is rendesen. Ha már így jártam, ízesítettem aktuális hangulatom szerint, az utóbbi idők kedvenc fűszerkombinációjával. Így a borsó és a paprika adta szép színhez finom íz társul, és már nem is bánom, hogy az elején megszaladt a víz. A receptet persze már úgy írom le, ahogy kifejezetten ezt fogom készíteni legközelebb, nem úgy kezdve, hogy "bénázz el egy sárgaborsófőzeléket" :)


Sárgaborsó-krumpli leves
(vegán)


Hozzávalók (3-4 tartalmas adaghoz):
  • 1 bögre (2,5 dl) sárgaborsó
  • 3-4 bögre víz
  • 30-40 dkg krumpli
  • 1 evőkanál sós paprikakrém
  • 1 teáskanál köménymag
  • 2 kis babérlevél
  • 2 evőkanál magkeverék
  • 1-2 evőkanál tárkonyecet (vagy fehérborecet vagy citromlé)
Elkészítése:
  1. A megmosott sárgaborsót feltesszük főni a vízben.
  2. Felkockázzuk a krumplit, és azt is hozzáadjuk. Ha szép, vékony a héja, akkor elég csak jó alaposan megmosni, egyébként természetesen meghámozzuk előbb.
  3. Beletesszük a paprikakrémet, a köménymagot és a babérlevelet is, és miután felforrt, kis lángon, lefedve addig főzzük, míg a borsó is, a krumpli is megpuhul. Ne kevergessük közben!
  4. A végén beleszórjuk a magkeveréket és belekeverjük az ecetet, és a tűz elzárása után lefedve állni hagyjuk pár percig.

Idő: kb. fél óra, ebből 5-10 percnyi munka
Pénz: kb. 150 Forint
Alapvetően hazaiból.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails