Zabpaprikással töltött patiszon
(vegán recept)
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 2 db arasznyi átmérőjű patiszon
- 2 dl (15 dkg) hántolt zab
- 3 dl víz
- 1 evőkanál sós paprikakrém
- pár tekerésnyi frissen darált tarkabors
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 3 evőkanál olaj
- Előzetesen beáztatjuk a zabot, legalább annyi időre, amíg előkészítjük a patiszont, de akár egy éjszakára is lehet, ha nem felejtjük el.
- Ha zsenge, vékony héjúak a patiszonok, akkor elég csak alaposan megmosni őket, egyébként sajnos ügyeskedni kell, hogy egészben meghámozzuk.
- A patiszonoknak "kalapot" vágunk, és kiskanállal óvatosan kiszedjük a magokat, amiket eldobunk. Ezután tovább faragjuk a patiszonokat, hogy egy kb. 1 cm vastag "burok" maradjon meg belőlük, a kivájt darabokat pedig egy serpenyőbe rakjuk.
- Vékonyan kiolajozunk egy tepsit, erre állítjuk az előkészített patiszonokat.
- A kivájt darabokhoz 1 evőkanál olajat adunk, és időnként megkeverve pár percig pároljuk. Aztán hozzáadjuk az áztatóvízből kiszedett zabot, a vizet és a fűszereket, és kis lángon időnként megkeverve puhára és sűrűre főzzük (kb. 20-25 perc).
- A patiszonokba kanalazzuk a zabpaprikást, majd rájuk illesztjük a "kalapjukat". Végül bekenjük őket egy pici olajjal.
- Betesszük a sütőbe, és 200 fokon addig sütjük, míg a patiszon megpuhul (30-40 perc). Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy kész van-e, hogy a tetejét félrehúzva belülről próbálunk óvatosan beleszúrni egy villát valamelyik nagyobb cakkjánál (így kívülről nem látszik a próba nyoma).
- Tányérra emelve tálaljuk.
Idő: kb. másfél óra elteltével lehet enni, ebből kb. fél óra munka
Pénz: kb. 300 Forint
Alapvetően hazaiból, a bors kivételével.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése