2010. október 8., péntek

Zabpaprikással töltött patiszon (vegán)

Az idén még nem is töltöttem patiszont, pedig voltak ötleteim, hogy mi mindent raknék bele szívesen. Aztán most egészen mást raktam, aktuális hangulatom szerint.  


Zabpaprikással töltött patiszon
(vegán recept)


Hozzávalók (2 adaghoz):
  • 2 db arasznyi átmérőjű patiszon
  • 2 dl (15 dkg) hántolt zab
  • 3 dl víz
  • 1 evőkanál sós paprikakrém
  • pár tekerésnyi frissen darált tarkabors
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 3 evőkanál olaj
Elkészítése:
  1. Előzetesen beáztatjuk a zabot, legalább annyi időre, amíg előkészítjük a patiszont, de akár egy éjszakára is lehet, ha nem felejtjük el.
  2. Ha zsenge, vékony héjúak a patiszonok, akkor elég csak alaposan megmosni őket, egyébként sajnos ügyeskedni kell, hogy egészben meghámozzuk.
  3. A patiszonoknak "kalapot" vágunk, és kiskanállal óvatosan kiszedjük a magokat, amiket eldobunk. Ezután tovább faragjuk a patiszonokat, hogy egy kb. 1 cm vastag "burok" maradjon meg belőlük, a kivájt darabokat pedig egy serpenyőbe rakjuk.
  4. Vékonyan kiolajozunk egy tepsit, erre állítjuk az előkészített patiszonokat.
  5. A kivájt darabokhoz 1 evőkanál olajat adunk, és időnként megkeverve pár percig pároljuk. Aztán hozzáadjuk az áztatóvízből kiszedett zabot, a vizet és a fűszereket, és kis lángon időnként megkeverve puhára és sűrűre főzzük (kb. 20-25 perc).
  6. A patiszonokba kanalazzuk a zabpaprikást, majd rájuk illesztjük a "kalapjukat". Végül bekenjük őket egy pici olajjal.
  7. Betesszük a sütőbe, és 200 fokon addig sütjük, míg a patiszon megpuhul (30-40 perc). Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy kész van-e, hogy a tetejét félrehúzva belülről próbálunk óvatosan beleszúrni egy villát valamelyik nagyobb cakkjánál (így kívülről nem látszik a próba nyoma).
  8. Tányérra emelve tálaljuk.

Idő: kb. másfél óra elteltével lehet enni, ebből kb. fél óra munka
Pénz: kb. 300 Forint
Alapvetően hazaiból, a bors kivételével.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails