2010. október 15., péntek

Árpagyöngy-sárgaborsó egytál patiszonnal (vegán)

Nemrégiben levelet kaptam Dulminától, és épp az volt benne, amit pár nappal korábban megálmodtam :)

Nem, nem őrültem meg, csak nemrégiben elindult a hírlevelem, melyre itt az oldalsávban lehet feliratkozni. Kéthetenként küldök egy-egy szezonális receptválogatást, és beszámolok a háttérben zajló eseményekkel kapcsolatos friss hírekről is. A múlt heti hírlevelemben ígértem egy új árpagyöngyös receptet az ottani összeállítás mellé - íme. Ráadásul most a hírlevélolvasók (és csak ők) akciósan juthatnak hozzá többek között az árpagyöngyhöz is a Jó egészséget! webáruházban.


Hűvös őszi napokra ajánlom ezt az egyszerű, ám igen ízletes egytálételt, aminek már a színe is melengető. Ha úgy tetszik, levesként is elkészíthető ez az összeállítás.



Árpagyöngy-sárgaborsó egytál patiszonnal
(vegán rcept)


Hozzávalók (4-5 adaghoz):
  • 1 bögre árpagyöngy (hántolt árpa)
  • 1 bögre sárgaborsó
  • 5-6 bögre víz
  • 2 evőkanál sós paprikakrém
  • 3 kis babérlevél
  • 1 mokkáskanálnyi frissen darált tarkabors
  • 2 evőkanál magos dijoni mustár
  • 1 arasznyi átmérőjű patiszon
Elkészítése:
  1. Az árpagyöngyöt beáztatjuk egy éjszakára.
  2. Másnap a sárgaborsóval együtt odatesszük főni a vízben, amit a paprikakrémmel, a babérlevéllel és a borssal ízesítettünk. Forrás után kis lángon, félrebillentett fedővel főzzük (érdemes vigyázni, könnyen kifut).
  3. Közben megtisztítjuk és kis darabokra aprítjuk a patiszont.
  4. Amikor a magok már majdnem puhák, hozzáadjuk a mustárt és a patiszondarabokat, és együtt főzzük készre. (A mustárt azért ne tegyük bele hamarabb, mert a savas közegben nehezebben fő meg a sárgaborsó, itt viszont már nem okoz gondot.) Ha szükséges, pótoljuk a levét, illetve beigazítjuk a fűszerezését.
Tipp:
Több vízzel felöntve, levesként is készíthetjük. Ekkor a tartalomelemek mennyiségét felezzük, így is jó kiadós lesz a végeredmény. A sárgaborsónak köszönhetően nem igényel sűrítést.


Idő: jó fél óra elteltével lehet enni, de ebből csak 10 percnyi munka van vele, plusz ne feledkezzünk meg az áztatásról
Pénz: kb. 300 Forint az egész
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails