2010. március 20., szombat

Banános-mogyorós keksz

Nagy népszerűségnek örvendenek nálunk a mogyorós kekszek. Ezúttal nem a beváltakból volt ismétlés, hanem egy új receptet próbáltam ki. Könnyű, omlós csemege lett, aminek a mogyoró mellett a belesütött banán igen különleges ízt ad.


Lágy, de tiszta kézhez nem ragadó tésztát készítettem az alábbiakból:
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 nagy, érett banán, a reszelő kis lyukán lereszelve (ennyiért kár elővenni a mixert)
  • 2 evőkanál citromlé (fél citrom leve, leszűrve)
  • 6 dkg darált mogyoró
  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • 1 csipet só
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • (szerintem az érett (!) banántól épp elég édes, de ízlés szerint kerülhet még bele 1-2 evőkanál méz, és mellé valamivel több liszt)
  • (szükség esetén plusz vízzel, illetve liszttel kell beállítani a megfelelő állagot)
Keksznyomóba töltöttem, és kikent tepsire kis korongokat nyomtam belőle. Egy-egy szem egész mogyorót nyomtam mindegyiknek a közepébe. 67 darab lett összesen (erre kb. 7 dkg mogyoró kell), 2 nagy tepsin fért el mind. 180 fokon 15 perc alatt sült meg egy-egy menet; akkor van kész, amikor jól láthatóan barnul a széle.

Csibe receptje, saját ízlésemhez alakítva.

Idő: 1 órán belül megvan sütéssel együtt
Pénz: kb. 500 Forint a fenti mennyiség
A déligyümölcsök meg a lenmag kivételével hazaiból.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Én ma banános muffint sütöttem, de most inkább erre a kekszre lennék vevő :)

Daisy írta...

Dulmina, azt mondd meg nekem légyszíves, hogy mennyi ideig állnak el ezek a kekszek?
Az édesség evő fiam már nincs itthon, ezért lassabban fogy a sütemény, de én szeretem eszegetni. A másik fiam válogatósabb. Amiben nincs tojás, az gondolom jól eltartható. Ha mégsem, akkor mitől nem?

Dulmina írta...

Ezeket pár napja sütöttem, így még nem értem rá tesztelni az eltarthatóságot (ráadásul nagyon fogy). De úgy általában akár több hónapot is kibírnak a házi kekszeim fémdobozban (volt már, hogy ráfelejtettem, és kellemes meglepetés volt, hogy egyáltalán még van, és jó). A száraz fajták mind jól tárolhatók, a nedvesebbeknél figyelni kell, mert zárt dobozban esetleg penészedhet, levegőn pedig képes kőkeményre száradni. A lekvárosakat sem szeretem tárolni, mert egy idő után keményre szárad bennük a lekvár. Amúgy igencsak a használt zsiradék/olajos magvak avasodása a korlát, meg ha magas a levegő páratartalma, akkor egyik-másik fajta elveszíti a ropogósságát, ami esetleg csökkenti az élvezeti értékét. Korábbról úgy emlékszem, hogy a tojásosak is jól bírták, ha amúgy kellően szárazak voltak (végülis a tojásos száraztészták is elállnak, pedig azok még sütve sincsenek).

Névtelen írta...

Nagyon erdekes, koszonom

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails