Hozzávalók 3-4 személyre
- 33 dkg durum penne (a kilós csomag harmada)
- 1 kisebb póréhagyma
- 2 karcsú sárgarépa
- 2 evőkanál olaj
- 7 dl zsíros tej
- 1 babérlevél
- 1/2 dl olaj
- 5 dkg (2,5 evőkanál) Graham-liszt
- 2 kávéskanál só (ha sós a sajt, csökkentsük a hozzáadott só mennyiségét)
- 1-2 evőkanál ecetes reszelt torma (ne féljünk a csípősségétől, a hő sokat elvesz majd belőle)
- 20-25 dkg karakteres ízű sajt (fűszeres, füstölt házi sajtot használtam)
- 1-2 evőkanál olaj a tepsi kikenéséhez
Felforraltam a tejet a babérlevéllel, majd lefedve félretettem.
Megfőztem a tésztát a szokásos módon.
Közben megtisztítottam és vékony karikákra vágtam (spárgahámozóval "elfaragtam") a répát. Hosszában ketté, majd keresztben pár milliméteres szeletekre vágtam a pórét. Vastag aljú edényben 2 evőkanálnyi olajat melegítettem, és kevergetve addig pirítottam rajta a répát és a pórét, míg utóbbi összefonnyadt, de még nem kezdett el barnulni. Kiszedtem és félretettem.
Ugyanebben az edényben világos rántást készítettem 1/2 dl olajból és a lisztből, majd kisebb részletekben, folyamatos kevergetés mellett felöntöttem a meleg tejjel (a babérlevelet kidobtam belőle), és sűrűsödésig főztem (pár perc). A tűzről levéve belekevertem a mártásba a sót meg a tormát, a félretett zöldséget, valamint a lereszelt sajt bő 3/4 részét.
Hozzáforgattam a leszűrt tésztát. Közepes méretű (20*30*5 cm), vékonyan kikent tepsibe terítettem, ráreszeltem a maradék sajtot, és 180 fokra melegített sütőben 15-20 percig sütöttem; amíg szépen pirulni kezdett a tetején a sajt.
Azon melegében tálaltam. Nem sokkal később bezsebeltem érte a dicséretet, és újfent megállapítottam, hogy igen jó ízlése van a Főkóstolónak :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése