2012. április 11., szerda

Hamis fasírt (vegán)

Az utóbbi időben többször is készítettem ezt az egyszerű, de igen ízletes, fűszeres fasírtot, melyben remekül eltüntethető a maradék, száraz kenyér.


Hozzávalók 12 db 7-8 cm átmérőjű pogácsához
  • 15 dkg szikkadt (vagy akár száraz) Graham-kenyér
  • 1 marék zabpehely
  • 2 evőkanál Graham-liszt
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 csapott teáskanál VegaNatura ételízesítő
  • 1/2 kávéskanál darált borskeverék
  • 1 kávéskanál őrölt köménymag
  • 1-2 teáskanál őrölt paprika
  • 2 evőkanál őrölt lenmag
  • 2-3 evőkanál olaj
  • víz szükség szerint
Vízbe áztatjuk a kenyeret. Meghámozzuk és finomra reszeljük a répát, hozzámérjük a többi alapanyagot, majd belemorzsoljuk a víztől nagyjából kinyomkodott kenyeret. Kanállal jól összedolgozzuk az egészet; szükség szerint öntünk hozzá a kenyér áztatóvizéből.
Szilikon sütőlappal béleljük vagy vékonyan kiolajozzuk a tűzhely nagy tepsijét. Púpozott evőkanálnyi adagokat rakunk rá a masszából, és ujjnyi vastag pogácsákká egyengetjük.
Légkeveréssel 160 fokon vagy normál sütéssel 180 fokon körülbelül 40 perc alatt megsütjük. Amikor a teteje már megszilárdult és ropogós (ez a sütési idő kb. háromnegyedénél következik be), átforgatjuk, és a másik oldalát is ropogósra sütjük
Magában, kenyérrel vagy főzelékfeltétként tálaljuk.

Tipp: répa helyett másféle zöldséggel is készíthetjük, én például sütőtökkel és maradék héjában sült krumplival csináltam már, és ezek a változatok is nagyon ízlettek. (Meg bármilyen zöldség szóba jöhet, amit le lehet reszelni.) Ha nincs kéznél a szükséges mennyiségű száraz kenyér vagy morzsa, akkor apró szemű zabpehely használható helyette; ezt is érdemes kicsit beáztatni.

Forrás: Ízek és érzések 2010. április-május
 

1 megjegyzés:

Sallai írta...

Köszi, vittem:-))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails