2012. április 7., szombat

Kertész pite (laktovega)

Avagy pásztor pite vegáknak: a krumplitakaró alatt ugyanis darálthúsos ragu helyett zöldséges lencse rejtőzik. Abból a praktikus megfontolásból esett a választásom a receptre, hogy épp fel tudtam hozzá használni a homokból kibányászott utolsó gyökérzöldségeket.


Hozzávalók 4-6 személyre
  • 1 bögre (2,5 dl, 25 dkg) barna lencse
  • 3 sárgarépa
  • 4 petrezselyemgyökér
  • 1 zeller
  • 2 dkg vaj
  • 2 gerezd (füstölt) fokhagyma
  • 1 dl ketchup (házi, fűszeres paradicsomszósz)
  • 1 babérlevél
  • 1 kg krumpli
  • 3 dkg vaj
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 teáskanál szárított, morzsolt rozmaring
  • 1 teáskanál só

Beáztattam a lencsét egy éjszakára.

Meghámoztam és kis kockára vágtam a zöldséget. Vastag aljú, mély serpenyőben felmelegítettem a vajat, és kevergetve addig pirítottam benne az előkészített zöldséget, míg itt-ott barnulni kezdett. Hozzáadtam a meghámozott és vékony szeletekre vágott fokhagymát, ezzel is pirítottam pár keverés erejéig, majd beletettem az áztatóvizétől leszűrt lencsét, és felöntöttem annyi friss vízzel, amennyi épp ellepte. Ízesítettem a paradicsomszósszal és a babérlevéllel, és forrás után kis lángon, időnként megkeverve addig főztem, míg minden megpuhult és elfőtt a leve (20-25 perc).

Közben meghámoztam és feldaraboltam a krumplit, és annyi sós vízben, amennyi ellepte, puhára főztem. Leszűrtem, és krumplinyomóval összetörtem, hozzádolgozva a vajat és a fűszereket.

Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra. Közepes (20*30*5 cm) tepsibe terítettem a zöldséges lencsét, majd kisebb kupacokban rákanalaztam a krumplipürét, elsimítottam, és villával mintát húztam rá. Beraktam a meleg sütő fölső részébe, és addig grilleztem a tetejét, míg szép színt kapott.

Melegen és kihűlve egyaránt finom, kiadós étel lett belőle.


Forrás: GoodFood
 

0 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails