Hozzávalók 4-6 személyre
- 1 bögre (2,5 dl, 25 dkg) barna lencse
- 3 sárgarépa
- 4 petrezselyemgyökér
- 1 zeller
- 2 dkg vaj
- 2 gerezd (füstölt) fokhagyma
- 1 dl ketchup (házi, fűszeres paradicsomszósz)
- 1 babérlevél
- 1 kg krumpli
- 3 dkg vaj
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 teáskanál szárított, morzsolt rozmaring
- 1 teáskanál só
Beáztattam a lencsét egy éjszakára.
Meghámoztam és kis kockára vágtam a zöldséget. Vastag aljú, mély serpenyőben felmelegítettem a vajat, és kevergetve addig pirítottam benne az előkészített zöldséget, míg itt-ott barnulni kezdett. Hozzáadtam a meghámozott és vékony szeletekre vágott fokhagymát, ezzel is pirítottam pár keverés erejéig, majd beletettem az áztatóvizétől leszűrt lencsét, és felöntöttem annyi friss vízzel, amennyi épp ellepte. Ízesítettem a paradicsomszósszal és a babérlevéllel, és forrás után kis lángon, időnként megkeverve addig főztem, míg minden megpuhult és elfőtt a leve (20-25 perc).
Közben meghámoztam és feldaraboltam a krumplit, és annyi sós vízben, amennyi ellepte, puhára főztem. Leszűrtem, és krumplinyomóval összetörtem, hozzádolgozva a vajat és a fűszereket.
Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra. Közepes (20*30*5 cm) tepsibe terítettem a zöldséges lencsét, majd kisebb kupacokban rákanalaztam a krumplipürét, elsimítottam, és villával mintát húztam rá. Beraktam a meleg sütő fölső részébe, és addig grilleztem a tetejét, míg szép színt kapott.
Melegen és kihűlve egyaránt finom, kiadós étel lett belőle.
Forrás: GoodFood
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése