Hozzávalók 2 személyre
a tésztához:
- 20 dkg durum simaliszt
- csipet só
- csipet kurkuma
- kb. 1 dl víz
- 8 dl hámozottparadicsom-befőtt
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- csipet barna cukor
- 1 evőkanál vörösborecet
- 1 evőkanál szárított oregánó
- 1/2 kg friss spenót
- 25 dkg sajt (nálam fűszeres, füstölt házi sajt)
- csipet só
- csipet reszelt szerecsendió
- 2 evőkanál olaj
Tálba szórtam a durumlisztet, összekevertem a sóval és a kurkumával, majd apránként hozzáadva a vizet tésztává gyúrtam. Fontos, hogy épp csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy összeálljon. Letakarva félretettem.
Vastag aljú, mély serpenyőben fölmelegítettem az olajat, és kevergetve illatosra pirítottam benne a megtisztított, vékony szeletekre vágott fokhagymát. Hozzáadtam a cukrot, az ecetet és az oregánót, ezzel is kevertem rajta párat, majd beleöntöttem a paradicsomot. Felforraltam, majd kis lángon, időnként megkeverve sűrűre főztem (kb. 25 perc).
Nagy szűrőbe tettem a spenótot, és forró vizet öntöttem rá, hogy összeessen (két adagban sikerült leforráznom mindet). Leöblítettem hideg vízzel, lecsepegtettem, majd kézzel alaposan kifacsartam, és deszkán, késsel nagyjából összeaprítottam. Hozzáreszeltem a sajt körülbelül 2/3 részét, ízesítettem a sóval és a szerecsendióval, és villával jól összekevertem.
Átgyúrtam, majd 8 részre osztottam a tésztát, és tésztanyújtó géppel közepesen vékonyra nyújtottam a darabokat. A tésztacsíkok közepére kanalaztam egy-egy csíkban a spenótos tölteléket, két oldalról ráhajtottam a széleket, majd alulra fordítottam a toldatot. (Mindezt csak azért, mert kész, száraz cannelloni nem volt itthon. Végülis hasonló lett, és így könnyebb volt megtölteni.)
Vékonyan kiolajoztam két 24 cm-es kerámia piteformát, és laza csigavonalban elrendeztem bennük négy-négy tésztatekercset. (Kihasználtam, hogy a friss tésztát tetszőlegesen lehet kanyarítani.) Rákentem a paradicsomszószt, majd ráreszeltem a maradék sajtot.
Hideg sütőbe tettem, és 170 fokon, légkeverésen addig sütöttem, míg láthatóan forrt a szósz és megpirult a tetején a sajt (15-20 perc).
Melegen, a piteformában tálaltam.
2 megjegyzés:
Most járok itt először, ez nagyon tetszik, ki fogom próbálmi! A.
Ezt ki fogom probalni, nagyon-nagyon tetszik! :-)
Megjegyzés küldése