2012. február 5., vasárnap

Mit ehet egy vega télen?

Az utóbbi időben egyre többször belefutok a problémafelvetésbe, hogy milyen nehéz is ezekben a hónapokban megoldani a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztást. A tél meg a kora tavasz tényleg szűkösebb idő, de ha vegaként gond nélkül megy a dolog, akkor aki nem csak ezeken él, annak főleg nincs oka panaszra. Mondják még az ilyenkortájt a boltokban kapható zöldekre, hogy vízízű, meg drága, én meg mondom rá, hogy ha nem tetszik, akkor nem kell megvenni. Hihetetlen, de van, aminek ilyenkor van itthon a szezonja, vagy legalábbis jól tárolható, meg nyáron-ősszel nem árt egy kis előrelátás és tudatos felkészülés a télre, és akkor nincs gond. Sőt! A végén kiderül, hogy bőséges választék van. (Vastaggal szedtem, ami alap készlet nálam, de igyekeztem fölsorolni mindazt, ami elő szokott fordulni. Lehet, hogy pár dolgot még ki is felejtettem.)

Van, ami a hidegben is áttelel, és folyamatosan szedhető (csak a nagy fagyok előtt kell kicsit előre gondolkodni és felszedni annyit, amennyi olvadásig kitart):
csicsóka, paszternák, póréhagyma (téli fajta), kelbimbó

Van, amit ősszel betakarítottunk, de hűvös helyen jól tárolható (azért érdemes rendszeresen ellenőrizni a készletet és időben levágni a gyanúsakat):
krumpli, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó, cékla, fekete retek, sütőtök, fehér káposzta, vörös káposzta, vöröshagyma, lila hagyma, fokhagyma, alma

Friss zöldnek olcsón, minimális munkával előállíthatók otthon a különféle csírák:
retek, búza, zsázsa, napraforgó, bab, lencse, hajdina, mustár, stb.
A savanyított káposzta is fogyasztható nyersen, igazi vitaminbomba

Van, amit szezonban volt érdemes félkész-kész állapotban eltenni:
paradicsomlé, paradicsombefőtt, "paradicsomkoktél", natúr lecsó, lecsó-szósz, darált paprika (natúr és sós), zöldséges paradicsomszósz (tésztára vagy pizzára), zakuszka, paprikalekvár, padlizsánkrém, zöldparadicsom-szósz, savanyúságok (uborka, zöld paradicsom, almapaprika, csalamádé), natúr befőttek különféle gyümölcsökből (cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, sárgabarack, körte, szőlő, bodza), dzsemek különféle gyümölcsökből (előzőek + eper, málna, ribizli, csipkebogyó, rebarbara, narancs, füge), lekvárok (barack, szilva, meggy, birs), sült birsalma, ivólevek különféle gyümölcsökből (barack, nyári alma, körte, birs), gesztenye, csatnik - ami így hirtelen eszembe jut, hogy van a kamrában, de simán lehet, hogy ezt-azt kifelejtettem... (Tartósítószer nélkül, legtöbbször cukormentesen, illetve bizonyos esetekben kizárólag csak az ízesítéshez szükséges minimális édesítéssel, házilag készül nálam mindegyik. Munka, de nagyon megéri!)

A gabonafogyasztás sem a kenyérben, tésztában meg rizsben merül ki:
alap készletként van itthon:
kenyérsütéshez lisztek: sima és Graham
tojásmentes durum száraztészta, barna rizs
ezeken kívül van még: zabpehely (apró és nagy szemű), árpagyöngy, köles, búzadara, zabkorpa, kukoricapehely
időnként előfordul még, hol ez, hol az: rozsliszt, kukoricaliszt, kukoricadara, hajdina, másféle gabonapelyhek (árpa, búza, rozs, netán rizs vagy köles), rizsliszt, amarant (mag és pehely), vörös rizs, indián rizs, bulgur, kuszkusz, (teljes kiőrlésű) lisztkeverékek, tönkölyliszt

Száraz hüvelyesekből is bő a választék:
bab (több fajta, különféle színben és méretben: gyöngybab, fekete hasú, fehér, cirmos, barna, nagy szemű, fejtős bab szárazon, stb.), sárgaborsó, lencse (a hagyományos barna mellett vörös is, de még különlegesebb fajták is léteznek), csicseriborsó

Olajos magvak:
dió, mogyoró, mák, mandula, napraforgómag, szezámmag, lenmag, tökmag, kesudió, földimogyoró

Aszalványok:
mazsola, kókuszreszelék, aszalt szilva, barack, áfonya, alma, datolya, füge; szárított zöldségkverék, natúr vegamix

Itt még bőven lehetne ragozni a különlegességeket, de ekkora alap választék mellett kevésbé csábítóak számomra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha pl. közeli lejárat miatt leárazzák, akkor elképzelhető, hogy veszek egy-két csomaggal megkóstolni, de nagyon be kell jönnie ahhoz, hogy utána teljes áron is megvegyem időnként vagy netán rendszeresen is. A "mert olyan egészséges" című reklámszöveg nem győz meg (sőt, néha kifejezetten gyanakvóvá tesz, hogy ugyan mi vackot akarnak rámsózni - persze jó drágán - ezzel a szlogennel már megint), és a "milyen jól fog mutatni a blogomban" sem érv: bármily furcsa is, nem a blognak, hanem magunknak főzök, és hiszem, hogy nem önmagában egy-egy alapanyag fogyasztásától lesz nekünk jó, hanem úgy főlegáltalában bizonyos elvek lehetőség szerinti betartásával (kerüljük a sok sót és tartósítószert, együnk minél kevesebb finomított szénhidrátot, együnk minél több nyerset, stb.). Túlnyomórészt olcsó, egyszerű - akár egy kis közértben is beszerezhető - alapanyagokból főzök; ezekből is ki lehet hozni ízletes és tápláló fogásokat. Zöldség-gyümölcs témában pedig ragaszkodom a friss, szezonális, kiskerti terményekhez - amit nem termelünk meg magunknak, azt a piacon veszem a kistermelőktől; szoktam is mondani viccesen, hogy bolti (s pláne szupermarketi) zöldségeken  nem lennék vega egy percig se :)

Még ősszel cserben hagyott a fagyasztóm, úgyhogy ami volt benne, annak egy részét akkor gyorsan megettük, a többit meg átmentettem befőttbe. Azóta téli pihenőjét tölti a hűtő, van elég hideg a spájzban alapból :)

Ezek után se a déligyümölcs, se az erőst szezonon kívüli paprika, paradicsom, cukkini, padlizsán, uborka és társai nem vonzanak. Pár éve még időnként elcsábultam, az utóbbi időben viszont igencsak nullázódott belőlük a fogyasztásom. Alkalmi vételként esetleg egy kis déligyümölcs előfordul, de csak ha érett és emellett barátságos az ára (ritka eset). Amúgy a fentiek akkora mennyiségben és változatosságban elérhetőek, hogy tavaszra se érünk rá megunni - sőt, van, amit még rendesen kiélvezni sincs időnk.

2007. nyarán kezdtem áttérni a vegaságra (bár nem úgy indultam neki, hogy a végén majd vega akarok lenni, egyszerűen csak ettem, ami jólesett), utána ősszel-télen végig azon szurkolt a környezetem, hogy majdcsak kevés lesz a zöldség, így előbb-utóbb ismét ráfanyalodom a húsra és véget ér ez a "bolondéria". Házon kívül tényleg el-elcsábultam egy kis házi disznótorosra (sok savanyúsággal, hogy ne feküdjek ki tőle), meg időnként egy kis halevés volt még, de az évek múlásával egyre ritkábban. Megállapítottam, hogy magamtól vega lennék (méghozzá a tojást is kerülő fajtából), csak házon kívül nem feltétlenül konfrontálódom emiatt; nem esik jól a hús, de egyszer-egyszer túlélem. Látva, hogy jól érzem magam így, egy idő után már nem próbálkoztak az egészségre apellálva győzködni a vegaság hátrányairól, legfeljebb azt közölték nagy sóhaj kíséretében, hogy egy pasit nem lehet majd füveken meg magokon tartani... Hát, - nem mondom, hogy könnyen, de - én találtam olyat, akit lehet :) (Sőt, ő már régebb óta és szigorúbban vega, mint én!) Azóta nagyon kis elfogadó lett mindenki :)

Alapanyagválaszték tehát ilyenkor is van, innentől már csak elszántság és kreativitás kérdése, hogy mit hozunk ki belőle.
 

7 megjegyzés:

Mézeskalácsos írta...

Talán már 16 éve vagyok vega.Pontos naphoz eseményhez nem tudom kötni,de nem is ez a fontos.Jól érzem magam a bőrömben és semmiféle hiánybetegségem nincs.Változatosan és jókat eszem,mert valóban csak fantázia kérdése,hogy az adott évszak kínálatából kikerülve az élelmiszeripari csapdákat miket főzök.Inkább a piaci kínálat bősége az ötletek sokasága meg az időhiány ami korlátoz. A családom mindig megkóstolja azokat az ételeket,amelyeket főleg magamra gondolva készítek és nagy örömömre mindig izlik is Nekik.
Köszönöm az összefoglaló írásod.Jó volt olvasni az enyémhez hasonló gondolatokat.Szép hetet és jó egészségetkíváok Neked.

Névtelen írta...

Nagyon szívemből szólt a bejegyzésed. Nekem egyetlen gondom, hogy pici, lakótelepi lakásban élve, kamra nélkül, nem tudok "betárazni". Hely sincs rá, és sajnos a hőmérséklet is olyan magas, hogy a legtartósabb zöldség is csak 1-2 hetet bír ki. :( De azért próbálok piacon, zöldségesnél lehetőleg jó minőségű, magyar zöldséghez jutni télen is.
Egy kérdés, ami nem egészen ide tartozik. Van ötleted a kamut(búza) elkészítésére? Aldiban árulták, megláttam, megvettem, de receptet alig találok hozzá, pedig izgalmasnak tűnt...
Juci

Roza írta...

Figyelemre méltó:)

Dulmina írta...

Juci: Kamutbúzával még sosem volt dolgom, olyan fordult csak elő, hogy az eredetileg csíráztatni vett tönkölyt is elfőztem, mikor nyár felé már nem annyira ment a csíra, és nem akartam, hogy késő őszig meg megelőzzenek a molyok. Jellegzetes íze van, de amúgy kb. úgy viselkedik, mint az árpagyöngy. Ez is gabona, úgyhogy hüvelyesekkel (bab, borsó, lencse) párosítva különösen tápláló. Tönkölyre sem nagyon találtam olyan receptet, amihez kifejezetten az kell, de így végülis megoldottam. Itt is valami árpagyöngyös vagy egyszerűen csak gabonás receptet vennék, azt szabnám át. Minél egyszerűbb, natúrabb a dolog, annál inkább érvényesülni fog benne a kamut saját íze.

Dulmina írta...

Mézeskalácsos: Köszönöm szépen a megerősítést, ezek szerint nem vagyok egyedül a szemléletemmel :)

Juci: Nekem is volt "zsebkendőnyi" szolgálati lakásom, kamra és konyha nélkül, így sajnos ismerem, milyen az, ha nem lehet betárazni az alapanyagokat. Azért ott is főztem (az előszobában egy átminősített könyvespolc tetején volt a rezsó, lentebb meg a befőttek), és bizony hetente egyszer-kétszer muszáj volt elzarándokolni a piacra frissért.

Roza: Ugye, hogy ilyen választék mellett nem kell éhenhalástól tartani? :)

Elvira írta...

Szia Dulmina,
nagyon szeretem az oldaladat, ezt az írást is örömmel olvastam, köszönöm! Én is hasonló elvek mentén próbálok étkezni, háztartást vezetni :)
Tudnál adni esetleg a fekete retek felhasználására ötleteket, recepteket? Mindig nézegetem a piacon, de nyersen nem igazán ízlik és nem tudom, mit lehetne vele kezdeni. Azt viszont igen, hogy egészséges, úgyhogy szívesen beiktatnám az étrendbe. Előre is köszönöm :)

Dulmina írta...

Elvira: Sokáig én sem kedveltem a fekete retket, pont ugyanilyen okból. Majd tavaly megvilágosodtam, hogy hogyan bírnám megenni mégis: megfőzve vagy megsütve. Így ugyanis sokat szelídül az íze, és kb. olyasmi állagú lesz, mint a karalábé. Raktam levesbe (fő- vagy mellékszereplőként), megtöltve megsütöttem, aztán - igaz, már nem feketéből, hanem rokonából, de szerintem feketéből is ugyanúgy lehet - készült szendvicskrém is retekből. Konkrét receptjeimet a 'retek' címkénél találod (ebben mindenféle retek van, de szabadon cserélgethetők a fajták, illetve ötletadónak jók lehetnek a nem kifejezetten erre írt receptek is; lentebb van jó néhány fekete retket tartalmazó is). Remélem, találsz közöttük kedvedre valót!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails